Sýrové housky mám ráda už od dětství akorát si je už nekupuji v obchodě, ale peču si je doma. Těsto na nadýchané houstičky si můžete připravit do zásoby v jakém chcete množství. Má totiž dlouhou trvanlivost. Až na tyto vynikající sýrem sypané housky dostanete chuť stačí přidat jen trochu másla a vody a těsto je hotové. No a co samozřejmě nesmí chybět je strouhaný sýr na závěr. Bez toho by to nebylo ono.

Suroviny

  • 300g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžíce sušeného droždí (půlka balení)
  • 1 a 1/2 lžičky soli

Příprava

Všechny suroviny smíchejte a uložte do uzavřeného obalu

 

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: několik měsíců (podle data trvanlivosti použité mouky)

 

Použití:

  • 1 těsto na sýrové housky v prášku
  • 180ml teplé vody
  • 50g sýra na posypání (použila jsem eidam)
  • 30g změklého másla nebo hery

 

  1. Všechny suroviny smíchejte, dobře propracujte a nechte 30 minut vykynout.
  2. Těsto si rozdělte na 8 dílků a vyválejte z nich kuličky. Kuličky trochu rozmačkejte do stran.
  3. Housky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Nyní je nechte dalších 30 minut kynout.
  4. Na závěr housky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte strouhaným sýrem.
  5. Pečte na 160 stupňů 20-25 minut na středním roštu. Špejle musí být po vytáhnutí čistá.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 3-4 dny. Aby byly housky jako čerstvě upečené můžete je následující dny rozpéct před podáváním v troubě.