Husté, krémové mléko s oříškovou chutí. Na výrobu dýňového mléka se používají loupaná dýňová semínka (malá zelená). Dýňové mléko je další z řady rostlinných mlék, které je možné si doma vyrobit. U rostlinných mlék se mi nejvíce libí široký výběr. Je tolik druhů a chutí, jen si vybrat. Všechny jsou zdravé, plné vitaminů, minerálů a tak si myslím že je nejlepší je střídat. Dýňové mléko má například vysoký obsah antioxidantů, železa a nenasycených mastnými kyselinami Omega 3 a Omega 6. Pití dýňového mléka zlepšuje také zlepšuje kvalitu spánku, ráno tak bude plní energie a čilí do nového dne.

Suroviny

  • 1000ml vody
  • 160g loupaná dýňová semínka

Příprava

  1. Semínka dýně namočte na minimálně 8 hodin do studené vody a uložte do lednice. Ideální je si takto semínka připravit na noc a ráno mléko vyrobit.
  2. Vodu i se semínky nalijte do dýně a rozmixujte.
  3. Poté přeceďte cedníkem nebo látkovým sáčkem. Ze semínek vymačkejte co nejvíce mléka třeba pomocí lžíce.
  4. Mléko podle chuti můžete osladit nebo nechat takto neslazené.
  5. Uložte do čisté láhve a dejte do lednice

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3-4 dny

 

TIP: pokud tolik mléka nespotřebujete udělejte si klidně jen poloviční dávku.