Husté, krémové mléko s oříškovou chutí. Na výrobu dýňového mléka se používají loupaná dýňová semínka (malá zelená). Dýňové mléko je další z řady rostlinných mlék, které je možné si doma vyrobit. U rostlinných mlék se mi nejvíce libí široký výběr. Je tolik druhů a chutí, jen si vybrat. Všechny jsou zdravé, plné vitaminů, minerálů a tak si myslím že je nejlepší je střídat. Dýňové mléko má například vysoký obsah antioxidantů, železa a nenasycených mastnými kyselinami Omega 3 a Omega 6. Pití dýňového mléka zlepšuje také zlepšuje kvalitu spánku, ráno tak bude plní energie a čilí do nového dne.
Suroviny
- 1000ml vody
- 160g loupaná dýňová semínka
Příprava
- Semínka dýně namočte na minimálně 8 hodin do studené vody a uložte do lednice. Ideální je si takto semínka připravit na noc a ráno mléko vyrobit.
- Vodu i se semínky nalijte do dýně a rozmixujte.
- Poté přeceďte cedníkem nebo látkovým sáčkem. Ze semínek vymačkejte co nejvíce mléka třeba pomocí lžíce.
- Mléko podle chuti můžete osladit nebo nechat takto neslazené.
- Uložte do čisté láhve a dejte do lednice
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3-4 dny
TIP: pokud tolik mléka nespotřebujete udělejte si klidně jen poloviční dávku.