Pizza chléb je chléb upečený z kynutého těsta na pizzu. Je to vlastně jen pizza těsto bez omáčky a šunky. Chutná skvěle i samotný nebo potřený olivovým olejem. Já jsem ale přidala i strouhaný parmezán který mu dodá výraznou sýrovou chuť.
Suroviny
- 500g hladké mouky
- 350ml teplé vody
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
Na potření a posypání:
- 3 lžíce strouhaného parmezánu nebo podobného sýra( nebo podle chuti)
- Špetka soli
- 1 lžíce olivového oleje
Příprava
- Teplou vodu smíchejte se sušeným droždím a cukrem. Nechte 10 minut stát aby vzešel kvásek
- Přidejte mouku, sůl a olivový olej. Vypracujte těsto které pod utěrkou necháte hodinu vykynout.
- Těsto si rozdělte na několik dílů. Z těsta můžete udělat 2 velké pizza chleby nebo 4 střední či 8 menších.
- Na pomoučněném vále z každého kousku prsty vytvořte placku. Pizza chléb má být vyšší, tak ať je těsto tak 1,5- 2 cm vysoké.
- Pizza chleby přeneste na vymazaný nebo papírem vyložený plech. Na tuto dávku budete potřebovat 2 velké plechy.
- Chleba potřete olivovým olejem, posolte a posypte strouhaným parmezánem.
- Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů 20-25 minut.
Podávejte samotný nebo k salátu či jinému jídlu jako přílohu
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 3 dny, pokud bude chleba tvrdší stačí když ho krátce rozpečete v troubě