Zázvorky se staly mojí nejoblíbenější sladkostí, a tak není divu, že se u nás budou péct i na Valentýna. Na fotce vidíte zkušební várku. Srdíčka jsou pečená ze zázvorového těsta a ozdobená bílkovou polevou. Samotné jsou ale také skvělé. Zítra mám v plánu zázvorovými srdíčky obdarovat všechny členy rodiny , když uděláte to samé určitě se na vás nikdo zlobit nebude😊

 

Surovin

  • 300g hladké mouky
  • 200g hnědého nebo třtinového cukru (nebo bílého pokud jiný nemáte)
  • 150g změklého másla nebo hery
  • 80g melasy (seženete v prodejně se zdravou výživou)
  • 1 vejce velikosti L (ale M taky postačí)
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky mletého muškátového ořechu
  • Špetka soli

Na obalení:

  • 2 lžíce krupicového cukru

Pomůcky:

 vykrajovátko ve tvaru srdce

Volitelné:

  • bílková poleva

 

Příprava

  1. Hladkou mouku smíchejte s jedlou sodou, solí a kořením.
  2. V druhé míse utřete do pěny cukr s máslem. Použít můžete i elektrický šlehač.
  3. Utřené máslo přidejte do mísy s moukou, dále přidejte i melasu a vajíčko. Těsto dobře promíchejte.
  4. Těsto můžete nechat přes noc odležet, ale nutné to není. Z těsta vyválejte na pomoučněném (jen lehce) vále minimálně 1-2 centimetr vysoký plát. Vykrájejte srdíčka. Nižší těsto by znamenalo tvrdé sušenky.
  5. Sušenky nejdříve obalte v cukru a vyložte na plech vyložený pečícím papírem. Z jedné várky těsta získáte 2 plechy sušenek. Počítejte s tím, že se ještě zvětší tak mezi nimi nechte rozestupy.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů po dobu 10-12 minut na středním roštu. Nepečte je zbytečně dlouho jinak by byly tvrdé a musely byste je nechat změknout. Možná vám budou připadat syrové, ale po vychladnutí ještě ztuhnout. Oproti klasickým sušenkám mají být šťavnaté, a to se povede jen při kratší době pečení. Pokud byly suché zkraťte příště dobu pečení o 2 minuty. Po 10 minutách jedno srdíčko rozřízněte. Těsto uvnitř nesmí být tekuté a vypadat jako syrové těsto. Pokud tak vypadají pokračujte další 3 minuty.

Bílková poleva:

  • 150-200g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • Potravinářské barvivo pro barevnou polevu

PŘÍPRAVA

  1. Moučkový cukr prosijte, aby v něm nebyly hrudky, které by znemožňovaly průchod zdobícím sáčkem.
  2. Přidejte bílek a citrónovou šťávu. Polevu dobře promíchejte.
  3. Bílkovou polevu můžete nechat bílou nebo jí rozdělit do více misek a obarvit podle potřeby. K obarvení se hodí jak prášková, tekutá tak i gelová nebo tekutá barviva.
  4. Pro vyplnění větších ploch použijte na polevu jen 150 gramů cukru, naopak pro detaily a kontury dejte cukru 200 gramů.
  5. Konzistenci polevy můžete upravit přidáním cukru nebo citrónové šťávy.
  6. Po nazdobení nechte polevu několik hodin schnout, pak teprve sušenky uložte.

 

Skladování: na chladném místě