Slané cukroví jsme zavedli minulý rok, protože nám Vánoce začaly připadat dost přeslazené. Jarda moc sladké cukroví nemusí, ale to slané může v neomezeném množství (tedy tolik kolik se do něj vejde) :-D. Na Vánoce peču hned několik druhů slaného cukroví a mezi ně patří i tito andílci. Jsou vyrobení z kynutého těsta a sypané sýrem který se v troubě pěkně dozlatova upeče. Máme konec října, což znamená, že Vánoce jsou za chvíli. Protože se ale znám a vím, jak o Vánocích nestíhám už teď si připravuji těsta na cukroví v prášku. Ve finále to ušetří dost času, když přidáte jen jednu neb dvě suroviny a můžete se pustit do pečení. Zkuste si taky pár těsto dopředu vyrobit, o Vánocích si budete děkovat.
Suroviny
Těsto na 2 plechy andílků:
- 300g hladké mouky
- 1/2 lžíce droždí (půlka sáčku)
- 1 lžíce cukru
- 1 a 1/2 lžičky soli
Příprava
Všechny suroviny smíchejte a přesypte do uzavřeného obalu. Nezapomeňte přidat datum spotřeby a návod k použití
Skladování: při pokojové teplotě (mimo dosah vlhkosti)
Trvanlivost: několik měsíců (podle data trvanlivosti použité mouky)
Použití:
- 1 těsto na vánoční andílky v prášku
- 180ml teplé vody
- 30g změklého másla
- Na posypání: 25-50g eidamu
- 1 vejce na potření (lze vynechat)
Pomůcky: vánoční vykrajovátko andílka nebo jiné vánoční tvary, mašlovačka, velký plech, pečící papír
- Směs na vánoční andílky smíchejte s teplou vodou a máslem. Dobře propracujte.
- Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte na docela silný plát (asi 2 centimetry). Z těsta vykrajujte vánoční tvary pomocí vykrajovátka. Dávejte je na plech vyložený pečícím papírem, ale nechte mezi nimi trošku místa, protože ještě nakynout. Z jedné várky vy vám měly vyjít 2 plechy (záleží na velikosti)
- Vánoční tvary nechte 15 minut vykynout.
- V misce rozmíchejte vajíčko a metličkou všechny kosti potřete. Pokud nemáte vajíčko potřete je vodou.
- Na závěr je posypte nastrouhaným sýr. Sýr si strouhám do misky a s ním teprve tvary posypu. Když se strouhají rovnou na plechu padá hodně sýra bokem.
- Pečte na 160 stupňů asi tak 20 minut (dozlatova).
Skladování: v uzavřeném obalu při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 týden