Bohužel nemoc si nevybírá, a tak se může stát, že budete vy nebo vaše děti nemocní i o Vánocích. Ať už je to chřipka, angína nebo nachlazení můžete uzdravení podpořit i přírodními prostředky. Mezi ně patří i gumové bonbóny se zázvorem, pomerančovou šťávou, medem a kurkumou. Uleví od bolesti (například když vás bolí v krku), mají protizánětlivé účinky, a také podpoří pocení. Přijde mi to skvělé při nemoci sníst vynikající gumové bonbony namísto polykání nějakých volně prodejných doplňků stravy. Hlavně děti určitě potěší, že budou moci jíst Vánoční bonbony se sladkou medovou chutí. Bonbony můžete také užívat jako prevenci abyste zůstali zdraví – zároveň také posilují imunitu.

Suroviny

  • 240ml pomerančové šťávy nebo džusu (ideálně čerstvě vymačkané nebo 100%)
  • 15g vepřové želatiny v prášku
  • 1-2 lžíce medu
  • 1 lžička mleté kurkumy (2 gramy)
  • 1/4 lžičky sušeného zázvoru (nebo 1 lžička strouhaného)
  • Špetka černého pepře (zvyšuje účinnost kurkumy)

Příprava

Pomůcky: silikonová vánoční forma na pralinky (nebo jako náhrada jiná pralinková formy či vysoký plech)

 

  1. Pomerančovou šťávu posypte vepřovou želatinou a nechte 10 minut stát. Urychlíte tím rozpouštění želatiny, aby se bonbóny vařily co nejméně.
  2. Přidejte koření a zahřejte. Směs nevařte, stačí když jí zahřejte pod bod varu jen aby se želatina rozpustila. Poté okamžitě odstavte ze sporáku.
  3. Po pár minutách vmíchejte med a promíchejte.
  4. Tekutou směs rozlijte do formy nebo pokud nemáte malé vánoční formičky nalijte do velké formy/plechu. Po vychladnutí pak můžete nakrájet želatinu na čtverečky. Zvolte vyšší plech, aby bonbóny nebyly moc nízké.
  5. Formu přeneste do lednice, kde necháte bonbóny několik hodin vychladnout (úplně ztuhnou tak za 3 hodiny)
  6. Pak už jen bonbóny vyklopte a uložte do uzavíratelného obalu. (jinak by osychaly)

 

Použití: několikrát denně snězte jeden bonbón. Tato dávka by vám měla vydržet na 2-3 dny.

 

Skladování: v lednici v uzavřeném obalu

Trvanlivost: 3-4 dny, nebo v mrazáku: několik měsíců