Kuřecí maso se smetanovou žampionovou omáčkou. Rychlá večeře ke které se hodí snad všechny přílohy. Chutná skvěle s hranolkami, rýží, knedlíkem, americkými bramborami i chlebem. Takže záleží jen na vás co si vyberete.

Suroviny

  • 600g kuřecích prsou (nebo vepřového pokud nechcete kuře)
  • 400g žampionů (čerstvých)
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 100ml vody nebo smetany
  • 1 cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/3 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky černého pepře

Příprava

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na medailonky. Opečte za stálého míchání na trošce oleje, másla nebo pokud máte nepřilnavou pánev i bez přidaného tuku. Po opečení dejte maso stranou.
  2. Připravte si zeleninu a houby: budete potřebovat cibuli pokrájenou na kostičky a žampiony nakrájené na silnější plátky nebo kousky. Žampiony není nutné loupat, jen je dobře umýt.
  3. Na stejné pánvi opečte na másle cibulku dozlatova (2 minuty), přidejte žampiony a za stálého míchání 2 minuty opékejte.
  4. Žampiony s cibulí zalijte smetanou ke šlehání, přidejte také kmín, cukr, pepř a přiveďte k varu. Sůl ještě nepřidávejte.
  5. Vodu nebo smetanu smíchejte s hladkou moukou a dobře rozmíchejte. Za stálého míchání přilijte vlijte směs do omáčky.
  6. Vařte 5 minut od vodu varu na střední teplotu. Omáčku raději míchejte aby se nepřipálila.
  7. Omáčku osolte až po odstavení z plotny. Když jí přidáte během vaření nezbyde ze žampionů skoro nic, takhle budou krásně šťavnaté.

Podávejte s houskovým knedlíkem, rýží, hranolkami nebo americkými bramborami.