Kuřecí maso se smetanovou žampionovou omáčkou. Rychlá večeře ke které se hodí snad všechny přílohy. Chutná skvěle s hranolkami, rýží, knedlíkem, americkými bramborami i chlebem. Takže záleží jen na vás co si vyberete.
Suroviny
- 600g kuřecích prsou (nebo vepřového pokud nechcete kuře)
- 400g žampionů (čerstvých)
- 250ml smetany ke šlehání
- 100ml vody nebo smetany
- 1 cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1/2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1/3 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky černého pepře
Příprava
- Kuřecí prsa nakrájejte na medailonky. Opečte za stálého míchání na trošce oleje, másla nebo pokud máte nepřilnavou pánev i bez přidaného tuku. Po opečení dejte maso stranou.
- Připravte si zeleninu a houby: budete potřebovat cibuli pokrájenou na kostičky a žampiony nakrájené na silnější plátky nebo kousky. Žampiony není nutné loupat, jen je dobře umýt.
- Na stejné pánvi opečte na másle cibulku dozlatova (2 minuty), přidejte žampiony a za stálého míchání 2 minuty opékejte.
- Žampiony s cibulí zalijte smetanou ke šlehání, přidejte také kmín, cukr, pepř a přiveďte k varu. Sůl ještě nepřidávejte.
- Vodu nebo smetanu smíchejte s hladkou moukou a dobře rozmíchejte. Za stálého míchání přilijte vlijte směs do omáčky.
- Vařte 5 minut od vodu varu na střední teplotu. Omáčku raději míchejte aby se nepřipálila.
- Omáčku osolte až po odstavení z plotny. Když jí přidáte během vaření nezbyde ze žampionů skoro nic, takhle budou krásně šťavnaté.
Podávejte s houskovým knedlíkem, rýží, hranolkami nebo americkými bramborami.