Základ bez kterého se neobejdne žádná polévka nebo omáčka. Vývary v kostce neobsahují skoro žádnou zeleninu a tak chuť musí výrobce dohnat něčím jiným. Uvařit si vývar není ale nic těžkého. Nejrychlejší je právě zeleninový na jehož výrobu se podíváme dnes.

Suroviny

  • 2,5 litru vody
  • 2 velké mrkve
  • půlka celeru
  • 1 kořenová petržel
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 1 větvička petržele*
  • Lžíce oleje nebo sádla

*ideálně když seženete petržel i s natí. Použijete jak kořen tak i nať.

Příprava

  1. Mrkev, celer a petržel oloupejte a nakrájejte na menší kusy. Není třeba dělat malé kostičky.
  2. V hrnci zahřejte olej nebo sádlo a zeleninu na něm osmahněte dohněda. Přidejte i neoloupanou na půl rozkrojenou cibuli. Řeznou plochou jí položte na dno hrnce aby se také opekla. Díky opečené zelenině bude mít vývar výraznější chuť. Jako poslední přidejte česnek který se bude opékat jen krátce.
  3. Přidejte všechno koření i větvičku petržele. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Hrnec přiklopte pokličkou aby se voda začala vařit rychleji.
  4. Teplotu nastavte tak aby vývar jen probublával a takto vařte 2 hodiny.
  5. Posledním krokem je vývar přecedit přes cedník. Odstraňte tak všechnu zeleninu i koření.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny