Sirup z čerstvých nebo mražených ostružin si lze uvařit za pár minut. Když bude chtít sirup udělat ve větším množství je tu i možnost sirup zavařit, pak vydrží minimálně rok. Nejčastěji ho asi používám na lívance nebo palačinky, ale také ho můžete použít na přípravu vynikající ostružinové horké čokolády (recept pod návodem).
Suroviny
- 100g cukru
- 80g ostružin (čerstvých nebo mražených)
- 60ml vody
Volitelně:
- 2 lžičky citronové šťávy*
*pokud chcete použít sirup na výrobu ostružinové horké čokolády vynechte citrónovou šťávu aby se mléko nesrazilo
Příprava
- Ostružiny rozmačkejte vidličkou. Pokud máte mražené ostružiny nechte je nejdříve povolit.
- Vodu s cukrem a ostružinami přiveďte k varu a 5 minut povařte. Ostružiny musí být měkké aby se sirup dal přepasírovat.
- Sirup propasírujte přes cedník abyste se zbavily zrníček a tvrdých částí.
- Pro výraznější ostružinovou chuť přidejte citronovou šťávu.
- Hotový sirup přelijte do čistých lahví.
Použití: na palačinky, lívance, toping na zmrzlinu nebo i na přípravu ostružinové horké čokolády
Jak sirup uchovat na delší dobu?
Sirup nalijte do vyvařených lahví a sterilujte na 85 stupňů po dobu 15 minut. Zavařený sirup vydrží bez problému i rok.
Odkaz na recept na horkou ostružinovou čokoládu: https://www.zijemehomemade.cz/ostruzinova-horka-cokolada/
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 1 měsíc