Máte na zahradě tolik máty, že nevíte co s ní?

Tenhle rok jsem se přesvědčila o tom jaký je máta „plevel“. Myslím samozřejmě v dobrém slova smyslu, protože mám mátu ráda a tak mi nevadí, že se krapet rozrostla. Během dvou měsíců se mi totiž rozrostla na desetinásobek původní velikosti a stále se roztahuje dál a dál. Mě to ale nevadí. Něco nasuším, část zamrazím a také jí používám na přípravu čaje, sirupů a na vaření.

Bramborový salát s mátou

 

Čím více máty na zahrádce mám, zkouším další a další recepty, kam mátu použít a co z ní udělat. Když na tím tak přemýšlím, kdybych si ji kupovala v obchodě, asi bych se nedoplatila.

Dnes jsem si pro vás připravila recept na mátový sirup. Je to další skvělý recept, jak mátu zpracovat. Z mátového sirupu se dá udělat výborný limonáda, mojito nebo mátový čaj. Na jeho výrobu budete potřebovat jen mátu (klasickou nebo peprnou), cukr a vodu. Mátový sirup vám v lednici vydrží 3 týdny, anebo ho můžete zavařit, aby vám vydržel až do dalších mátové sezóny.

Na konci receptu najdete další tipy, co z máty připravit, tak na ně nezapomeňte mrknout, ať máte z čeho vybírat:-).

 

SUROVINY

  • 750ml vody
  • 400g krupicového cukru (lze použít i třtinový cukr)
  • 10g máty nebo máty peprné (60 listů)

*Volitelné: kyselina citronová nebo citronová šťáva zvýraznění chuti

PŘÍPRAVA

  1. Mátu ustřihněte pár cm nad zemí. Netrhejte ji, ať může vyrůst nová. Doma jí můžete propláchnout v sítu. Normálně bylinky nemyju, ale sirup se bude zavařovat, tak ji raději propláchnu, aby se sirup nezkazil kvůli nějaké nečistotě.
  2. Mátu nakrájejte nadrobno a dejte do hrnce. Spolu s vodou a cukrem přiveďte k varu. Vařte po dobu 10 minut na střední teplotu, poté odstavte ze sporáku.
  3. Sirup přelijte opatrně do lahví nebo zavařovacích sklenic. Z lístků máty, které vám zbyly v sítu vymačkejte zbytek sirupu pomocí lžíce.
  4. Do sirupu ještě můžete přidat špetku kyseliny citrónové, která zvýrazní mátovou chuť.
  5. Pro delší trvanlivost sterilizujte po dobu 15 minut na 85 stupňů. Sklenice/lahve opatrně vytáhněte (dají se na to koupit kleště na zavařování) nebo s vytáhnutím počkejte, až voda vychladne. Poté je přeneste na utěrku a nechte vychladnout.

Použití: Na přípravu limonády – podle chuti zalijte studenou perlivou nebo neperlivou vodou. Přidejte kolečka citrónu, limety nebo třeba jahody, to je taky vynikající. 

Když sirup zalijete horkou vodou, připravíte mátový čaj. 

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1 měsíc

Kávové Mojito (nealko)

Ibiškové mojito (bez alkoholu)

Voda s mátou a moringou

 

 

BOLÍ VÁS ZÁDA? SEDÍTE DLOUHO U POČÍTAČE? PŘEČTĚTE SI TUTO RECENZI NA PODLOŽKU DVECTIS, KTERÁ LÉČÍ BOLEST ZAD A ZLEPŠUJE DRŽENÍ TĚLA:

Článek najdete na: https://www.zijemehomemade.cz/otestovala-jsem-podlozku-dvectis-ktera-ma-vylecit-bolest-zad/Otestovala jsem podložku Dvectis, která má vyléčit bolest zad