Tentokrát mám pro vás recept, který jsem si vymyslela okolo dvanáctých narozenin. Je to tedy jeden z mých nejstarších receptů.
V tu dobu jsem prožívala vegetariánské období a bohužel jsem moc netušila, co jíst. Internet jsme platily od minuty, takže byl určen pouze pro nejnutnější případy. Nějaké hledání receptů po internetu tedy nepřipadalo v úvahu a v kuchařkách, které jsme měly doma nic moc nebylo. Nezbývalo mi tedy nic, než experimentovat. Rodiče často smažili řízky a když je jednou šel tatínek dělat řízky, zkusila jsem obalit v trojobalu vařený celer, co jsem vytáhla z mamčiny polévky (zeleninu dělá na velké kousky, takže to šlo). Strašně mi to zachutnalo, takže jsem poprosila rodiče, aby mi koupili celer pokaždé, když budou dělat řízky:-).
Vegetariánské období sice odeznělo, ale celerové řízky miluju pořád. Nejraději je mám s bramborovou kaší, ale určitě by k nim šly i hranolky nebo vařené brambory. Oproti masovým řízkům je cena nižší, takže se tento recept bude hodit i pokud hledáte nějaký levný recept. Podle mě jsou celerové řízky skvělý způsob, jak zařadit zeleninu dětem do jídla. Jen jim neříkejte, že je to celer, to by asi nedopadlo dobře:-D.
SUROVINY
- 1 celer
- 3 vejce
- 1 lžíce mléka
- Citronová šťáva na pokapání
- Strouhanka na obalení
- Hladká mouka na obalení
- Sůl
- Olej na smažení
PŘÍPRAVA
- Celer oloupejte a nakrájejte na kolečka asi centimetr silná. Já je ještě přepůlím a nechám jen půlkolečka, ale záleží na vás, jak velké řízky chcete.
- Celer vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 10 minut. Mě osobně chutnají řízky z uvařeného celeru, tedy když je už skoro měkký. Dají se ale udělat i křupavé. Zkuste a uvidíte, co vám bude více vyhovovat.
- Po uvaření celer vytáhněte z vody a nechte ho vychladnout. Před obalením celer z obou stran posolte. Nesušte ho, alespoň se na něj hladká mouka přilepí aniž byste celer museli namáčet do vajíčka.
- Stejně jako řízek obalte celer nejdříve v hladké mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Do vajíčka přidávám lžíci mléka, aby bylo o něco tekutější a vydržel mi na více řízků.
- Obalený celer vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Počítejte tak 2 minuty z každé strany. Na fotce už jsem celer opekla zbytečně moc. Když se pravidelně otáčí, je opečený pěkně dozlatova. Celer už je uvařený, nemusíte ho tedy smažit tak dlouho, jako maso.
- Opečené celerové řízky položte rovnou z pánve na papírovou utěrku, aby odstála přebytečný olej.
Podávejte s bramborovou kaší, bramborem nebo jinou oblíbenou přílohou
Tip
Stejně jako u kuřecích řízků mi chutná celer pokapaný citrónem. Tím myslím čerstvě vymačkanou šťávou z citrónu ne tu v plastové lahvičce, to není ono.
Máte hodně celeru v lednici a chcete si udělat jídlo do zásoby?
Po obalení celeru dejte celer na plech vyložený pečícím papírem. Dejte ho do mrazáku a nechte zmrznout. Za pár hodin ho sundejte z plechu a přendejte do dózy nebo sáčku. Budete mít připravené jídlo, stačí ho jen nechat rozmrazit a osmažit v oleji.