Lyofylizované tedy mrazem sušené ovoce nepoužívám zrovna často. Několikrát jsem už ale v obchodě viděla čokoládu s malinami a dostala jsem na ní chuť. Mrazem sušené ovoce není zrovna levné, ale spotřebuje se ho opravdu málo takže vám vydrží dlouho. Zvolila jsem hořkou čokoládu, která je chuťově výraznější než čokoláda mléčná. Na celou čokoládu mi stačily 2 sušené maliny a to jsem jich dala o dost více než jsem viděla u kupovaných čokolád. Ta kombinace kyselých malin s hořkou čokoládou je opravdu luxusní! Příště jí udělám víc a roznesu je po rodině. V okolí mám samé milovníky hořké čokolády takže jim určitě bude chutnat

Suroviny

  • 100g hořké čokolády
  • 2 lyofilizované maliny (nebo více)*

*dobře uzavírejte jinak navlhne

Formy: silikonová obdelníková forma (přibližně o velikosti čokolády) nebo pečící papír

 

Příprava

  1. Hořkou čokoládu nalámejte na menší kousky. Rozpustit jí můžete v misce ve vodní lázni nebo pomocí mikrovlnky. V mikrovlnce to trvá 20-30 sekund, ale v polovině zastavte a čokoládu promíchejte.
  2. Když je čokoláda rozpuštěná máte za sebou většinu práce. Stačí jí nalít do formy a zaklepat s ní o desku aby se povrch čokolády uhladil. Nebo čokoládu pomocí lžičky či sáčku nalít na pečící papír (udělejte obdelník nebo si vymyslete vlastní tvar). Také můžete udělat více menších čokolád.
  3. Pak už jen zbývá posypat čokoládu celými nebo rozdrobenými lyofilizovanými malinami. Sáček s malinami dobře uzavřete, protože jak se k nim dostane vlhkost nebude je už možné drolit.
  4. Čokoládu nechte ztuhnout několik hodin na lince nebo jí dejte do lednice pro urychlení.

Vzhledem k lyofilizovanému ovoci čokoládu po ztuhnutí uložte do uzavřeného obalu.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: několik měsíců