Jednoduchý recept na nádhernou dekoraci i chutné jídlo. Haloween je skoro za dveřmi a tak jsem přemýšlela co budu dělat tento rok. Akorát jsem se chystala péct chleba, ale místo klasického bochníku jsem zvolila něco děsivějšího. Těsto je dost tvárné, takže si z něj můžete vytvořit cokoliv. Já jsem ale chtěla pavouka protože jsem byla hrozně zvědavá jak to bude vypadat. Sice jsem zapomněla na kusadla, ale to nevadí. Výsledek mě nadchnul, protože za chvilku práce vzniklo něco tak nádherného. Pavoučí chleba budu podávat na Haloween jako přílohu, ale protože jsme doma měli uvařený guláš použila jsem ho jako jedlou misku. Pokud se vám nechce s pavoučkem tvarovat pusťte k tomu děti ať se vyřádí. Není třeba se držet návodu, nechte je ať se řídí svou fantazií

SUROVINY:

Těsto na 1 velkého nebo 2 malé pavouky:

  • 500g hladké mouky
  • 380ml teplé vody
  • 1 sušené droždí
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce chia semínek (pro vláčnější těsto)
  • 1 lžička cukru
  • 1 a 1/4 lžičky soli

+ vejce na potření (volitelné)

 

  1. Teplou vodu smíchejte s droždím a cukrem. Nechte 10 minut stát aby vzešel kvásek.
  2. Vše na chléb smíchejte, přidejte kvásek a dobře propracujte. Můžete použít kuchyňského robota nebo to udělejte ručně. Stačí pár minut jen aby se vše dobře promíchalo.
  3. Těsto nechte pod utěrkou 60 minut kynout ideálně na teplém místě.
  4. Po vykynutí z těsta vytvarujte jednoho velkého nebo dva menší pavouky. V případě dvou si druhou polovinu těsta zatím schovejte stranou.

 

Na malého pavouka si těsto rozvažte na:

  • 1* 150 gramů (tělo pavouka)
  • 1*50 gramů (hlava)
  • 8*30 gramů (nohy)

Pokud chcete i kusadla odeberte si malý kousek z nožiček nebo těla.

Z těsta vyjdou 2 malý pavouci. Navážení těsta tedy opakujte i s druhou půlkou. Raději si ale udělám jednoho a pak teprve druhého aby se mi to nepletlo dohromady.

 

Na velkého pavouka

  • 1* 300gramů (tělo pavouka)
  • 1*100gramů (hlava)
  • 8*60gramů (nohy)

 

  1. Připravte si plech vyložený pečícím papírem.
  2. Nejdříve vyválejte tělo a položte ho na papír. Dále vytvořte oválnou nebo kulatou hlavu.
  3. Na zadní nohy vyválejte z každé části hada. Zadní nohy jsem udělala delší a přední silnější kratší.
  4. Nohy postupně přikládejte k místu kde je spojená hlava a tělo. Stejně jako na fotce tedy budete mít 4 nohy zahnuté dozadu a 4 kratší směřující dopředu.

  1. Pokud děláte dva chleby opakujte postup s druhou polovinou těsta. Chléb nechte 15 minut vykynout.
  2. Poté potřete rozšlehaným vejcem.
  3. Pečte na 180 stupňů, střední rošt po dobu 25-40 minut. Menší chleba se peče okolo 25 minut, Větší chléb jsem se peče až 40 minut. Špejle musí být po vytažení čistá. Pokud pečete dva chleby pečte je odděleně jinak se slepí.
  4. Na oči můžete potřít kuličky černého pepře, nového koření nebo olivy nakrájené na kolečka. Nové koření nebo pepře ale dejte na chleba ještě před pečením. Těsto potřete vodou a přimáčkněte do těsta.

 

Oči jsem udělala z na kolečka nakrájených oliv a dovnitř dala kuličku pepře. 

 

Na druhý chleba jsem již před pečením přitiskla kuličky černého pepře, ale šlo by použít i nové koření. Před jídlem ale ozdobu vyndejte.