Další strašidlácké občerstvení na Haloweenskou noc. Pizza se nikdy neomrzí, tak jsem se rozhodla, že jí dodám Haloweenský vzhled. První co mě napadlo byl netopýr. Možná to bude tím, že jsem nedávno koukali na Batmana anebo proto, že netopýry mám odjakživa spojené právě s tímto svátkem. Recept je na základní šunkovou pizzu, ale dejte si na ní cokoliv co máte rádi: olivy, kukuřici, hermelín, feferonky nebo třeba pikantní salám ať vám chutná. Během chvilky máte hotovo a můžete se přesunout k televizi na pořádně děsivý horor nebo spustit Haloweenskou párty

Suroviny

Těsto na 2 pizzy

  • 260g hladké mouky
  • 180ml teplé vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky sušené droždí
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 oliva na oči netopýra
  • Hladká mouka na podsypání

Na potření:

  • Kečup nebo sugo (recept níže)

Suroviny na posypání:

  • 100-200g šunky
  • 200g sýra (používám eidam, ale můžete i tvrdou mozarelu…)
  • Podle chuti: feferonky, kukuřice, žampiony…

Příprava

  1. Vše na těsto na  pizzu smíchejte v míse a nechte 15 minut vykynout.
  2. Vykynuté těsto vysypte na pomoučněný vál a moukou podsypaný vál. Rozdělte na dvě části a tu druhou dejte zatím stranou.
  3. Z půlky těsta vyválejte ovál o něco menší než je velikost plechu (nebo klidně menší, pizza bude vyšší). Podle potřeby podsypávejte moukou, ale zase ne zbytečně moc aby těsto nebylo tvrdé.
  4. Takto vyválené těsto přeneste na pečící papír. Netopýr se bude vyřezávat až na něm, protože při přenášení by se mohl deformovat.
  5. Nožem si naznačte tvar netopýra a vyřízněte ho. Z vyřezaných zbytků můžete udělat mini pizzu.
  6. Teď už jen stačí pizzu ozdobit. Potřete jí kečupem nebo omáčkou na pizzu, přidejte plátky šunky (nebo kostičky) a postrouhejte sýrem. Raději sýr na pizzu strouhám rovnou, protože když si ho nastrouhám dopředu začne se k sobě lepit a spotřebuji ho víc než potřebuji. Sýr který je mimo pizzu by se mohl připalovat tak je lepší ho sesbírat a vrátit na pizzu.
  7. Na závěr vezměte olivu a nakrájejte jí na kolečka. Vyberte dvě a dejte je netopýrovi na hlavu jako oči.
  8. Pečte na 210 stupňů 10-12 minut na středním roštu.
  9. Po upečení opakujte postup s druhou pizzou. Já si tu druhou většinou připravím na druhý pečící papír, upečenou pizzu z plechu sundám a dám na ni tu neupečenou. Samozřejmě pokud máte druhý plech můžete dát pizzu na druhý plech a pak už ho rovnou můžete dát do trouby.

 

Sugo (omáčka na pizzu):

  • 150g pasírovaných rajčat z konzervy 
  • 1-2 lžíce cukru (záleží na kyselosti rajčat)
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Všechny suroviny smíchejte