Máte rádi kakao? Vyzkoušejte čokoládový sirup do kakaa a připravte si kakao kdykoliv na něj budete mít chuť.
Stačí čokoládový sirup rozmíchat ve studeném nebo horkém mléku a nápoj je připravený. S tímhle sirupem kakao připravíte během pár sekund. Kromě toho můžete sirup používat i jako toping na lívance nebo zmrzlinu. Inspirací pro výrobu sirup na přípravu kakaového nápoje mi byl Granko sirup, který mi moc chutnal, ale cena mi přišla zbytečně vysoká. Doma si sirup vyrobíte levněji a navíc i bez různých konzervantů a aromat.

SUROVINY

  • 120g cukru – krupicového nebo třtinového
  • 90ml vody
  • 20g hořkého kakaa*
  • 2 špetky soli (1/8 lžičky)
*Kakao používám Holandské, pro jeho výraznou kakaovou chuť

PŘÍPRAVA

Všechny suroviny smíchejte v malém rendlíku nebo nepřilnavé pánvi. Já jsem sirup připravovala v malém pánvičce s keramickým povrchem.

Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte sirup 2 minuty – do rozpuštění cukru. Sirup vařte na střední teplotu, stačí když bude lehce probublávat.

 

Dávkování

Do 1 hrnku (250ml) mléka přidejte 2-4 lžíce tekutého kakaa. Záleží pouze na vaší chuti, vyzkoušet 1 lžíci a uvidíte, jestli ještě přidáte. 

Pro přípravu studeného nápoje rozmíchejte sirup v mléce. Pro horký nápoj přidejte sirup do mléka, rozmíchejte a zahřejte k bodu varu. Sirup můžete přidat i do již ohřátého mléka, je to to samé.

Na rozmíchání sirupu v mléce používám metličku, jde to s ní lépe.

Poznámka: Dávkování u tohoto sirup o něco vyšší než u originálu, protože neobsahuje žádné látky zvýrazňující chuť, aroma ani nic podobného. Když si totiž všimnete složení slazených kakaových prášků typu Granko, topingů nebo sirupů, všimnete si, že obsahují podezřele malé množství kakaa. Kdybyste doma připravili nápoj se stejným obsahem kakaa, bude nápoj z něj úplně bez chuti. Existují ale látky, které chuť zvýrazní nebo dodají nápoji chuť kakaa i když je ho v něm ve skutečnosti velice málo.

 

Na co se dá sirup ještě použít?

  • Sirup také můžete použít na lívance (recept na americké lívance) – většinou ho připravuju čerstvý a ještě teplým sirupem lívance polévám. Anebo na palačinky.
  • Dále jako toping na zmrzlinu, do zmrzlinových pohárů, koktejlů se šlehačkou…
  • Banana split pohár – Banán nakrájejte na kolečka, polijte sirupem (může být i horký) a na to dejte pár kopečku vanilkové nebo čokoládové zmrzliny. Ozdobte pořádným kopečkem šlehačky ve spreji. Šlehačku ještě trošku přelijte sirupem.
  • Nebo položte celý banán na talířek, polijte horkým sirupem, přidejte 2 kopečky vanilkové zmrzliny a ozdobte šlehačkou.

 

 

Trvanlivost: 1 měsíc

Skladování: v lednici. Pokud cukr zkrystalizuje a sirup zhoustne stačí přidat pár lžiček vroucí vody a sirup promíchat. Další možnost je sklenici s tekutým kakaem dát do mísy s vroucí vodou a až se rozpustí dobře promíchat. Nebo můžete zkrystalizovaný sirup přendat do hrnce a opět krátce zahřát, dokud zase nebude pěkně tekutý.