Díky dehydrataci a tedy i odstranění něco okolo 80 procent vody ze sýra získá parmezán velmi intenzivní chuť. Skvěle se hodí na těstoviny, lasagne, ale také na chipsy nebo na grilovaná jídla. Stačí ho opravdu trochu a jídlo díky němu získá extra sýrovou chuť. Ušetří vám strouhání, jen sáhnete do lednice a odsypete si kolik potřebujete a rovnou s ním pokrm ozdobíte.
Suroviny
- parmezán jakékoliv množsví máte (popužít můžete i grana padano nebo jiný podobný tvrdý sýr)
- Pomůcky: Sušička/trouba, robot/mixer a škrabka
Příprava
- Parmezán škrabkou nakrájejte na tenké plátky
- Rozložte do sušičky nebo na plech
- Sušte na 60-65 stupňů po dobu 8-10 hodin.
- Správně vysušený sýr se prakticky rozpadá a je zcela suchý
- Přeneste ho do misky a dejte na hodinu nebo dvě do mrazáku.
- Zmrzlý sýr rozmixujte najemno jak to jen jde. Díky mražení bude sýr křehčí a půjde to snadněji a na menší kousky
Skladujte v uzavřené nádobě v lednici a používejte dle potřeby.
Pro delší trvanlivost skladujte větší množství v mrazáku a do lednice si odsypte jen část.
Trvanlivost- je docela dlouhá, ale nesmí se k sýru dostat vlhkost. Vždy si odsypte množství do ruky nebo do misky. Nikdy nesypte rovnou z dózy nad vařícím hrncem. K sýru by se mohla dostat pára a mohla by vzniknout plíseň