Dnes mám pro vás recept na křupavé krekry z pohankové mouky které jsou naprosto bez lepku. Chutnají skvěle samotné nebo s dipem ze zakysané smetany, tvarohu nebo jogurtu. Většinou smíchám zakysanou smetanu, trochu soli, pepře a když mám chuť tak i trošku utřeného česneku. Na výrobu krekrů jsem použila pohankovou mouku která je bohatým zdrojem vlákniny a dalších tělu prospěšných látek. Pro dvě různé příchutě můžete do půlky těsta přidat kmín a do druhé rozmarýn. Získáte hned dva druhy těchto úžasných krekrů.
Suroviny
- 130ml vody (nebo více podle potřeby)
- 120g pohankové mouky
- 80g lněných semínek
- 20g chia semínka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mořské soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 1/4 lžičky mletého kmínu (volitelně)
Příprava
- Len a chia semínka rozmixujte na prášek.
- Pohankovou mouku smíchejte v míse se lnem, chia semínky, kmínem, solí, pepře a rozmarýnem.
- Přidejte studenou vodu a olivový olej.
- Vypracujte těsto které rozdělíte na dva díly.
- První díl položte na pečící papír a zakryjte druhým papírem. Vyválejte na sílu těsta okolo 2 mm. Opatrně sundejte pečící papír který těsto zakrývá a těsto nakrájejte na trojúhelníčky (jako pizzu).
- Vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte 10-15 minut. Když jsou krekry křupavé můžete je vyndat z trouby. Po vychladnutí od sebe jednotlivé kousky oddělte a pokračujte s druhou půlkou těsta.
- Podávejte samotné nebo s dipem
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: 1 týden