Zázvorovým čaj je známý pro své antibakteriální účinky. V zimě si ho můžete naordinovat jako prevenci proti chřipkovým onemocněním nebo onemocnění cest dýchacích. Když už na vás něco leze nebo vás nemoc skolila pomohou vám jeho léčivé účinky. Zázvor má silné protizánětlivé účinky které vám uleví od příznaků a pomohou s léčbou nemoci. Čaj vám pomůže při teplotě, nachlazení, rýmě, kašli, bolesti v krku i na ucpané dutiny. Chuť zázvoru je velice ostrá a jíst ho samotný není nic příjemného, když si z něj uděláte čaj uvidíte že si ještě pochutnáte. Kurkuma má stejně jako zázvor antibakteriální a protizánětlivé účinky a účinky čaje ještě zesílí. Díky černému pepři budete moci využít maximum látek z kurkumy. Černý pepř totiž pomáhá vašemu tělu vstřebat z kurkumy maximum látek a využít je. Zázvorový čaj je trochu ostřejší, ale když to srovnáte se samotným zázvorem není to vůbec tak hrozné. Pro mě je zázvorový čaj v průběhu chřipky nejlepší společník a musím říct, že velice účinný.
Suroviny
- 250ml vody
- Šťáva z půlky citronu
- 1 lžička strouhaného zázvoru (2 cm kousek)
- 1 celý hřebíček
- 1 lžička medu (nebo cukru)
- 1/8 lžičky mleté kurkumy (špetka)
- Špetka černého pepře (posiluje účinek kurkumy)
Příprava
- Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Vodu, zázvor, citronovou šťávu, kurkumu a hřebíček přiveďte k varu.
- Vařte po dobu 5 minut (stačí na střední stupeň)
- Sundejte ze sporáku a nalijte do hrnečku.
- Přidejte med (nebo cukr) a promíchejte. Pro sladší čaj přidejte medu klidně více. Pro zachování maximálních účinků medu doporučuji čaj nechat chvilku vychladnout.
- Podávejte horké ozdobené třeba plátkem citronu
Skladování a trvanlivost: čaje si můžete připravit i větší dávku a uložit jí do lednice na 2-3 dny.