Recept na kostkový jsem už na stránky dávala. Tady je recept pro ty, co se drží co nejdál od klasického bílého rafinovaného cukru a starají se o své zdraví. Třtinový cukr obsahuje zdraví prospěšnou melasu. Navíc neprošel rafinací a zůstali tak zachovány důležité vitaminy a minerály. Určitě potěšíte i vaše návštěvy pokud také žijí zdravě. Pro svou jednou karamelovou chuť se skvěle hodí ke kávě, ale použít ho můžete i do čaje nebo jiného nápoje. Vyrobit si kostkový cukr nezabere více než 2 minuty. Klidně k sobě přiberte i děti a nechte je ať vám s cukrem pomohou. Místo kostek si mohou vybrat silikonové pralinkové formy různých tvarů a vytvořit si tak vlastní originální kostkový cukr.

Suroviny

  • 100 gramů třtinového cukru
  • 1 lžička vody
  • Pomůcky: Metlička, miska, forma na kostky ledu/pralinky nebo jiné menší tvary. Používám jen silikonové formy kvůli snadnějšímu vyklápění

Příprava

  1. Cukr nasypte do mísy a přidejte lžičku vody.
  2. Promíchejte metličkou aby byla voda rozmíchaná rovnoměrně. Cukr by měl být vlhký, rozhodně ne promočený. Vždycky mi stačila 1 lžička, ale je li cukr hodně suchý přidejte ještě půl maximálně celou lžičku.

pozn.Pro kontrolu můžete cukr v misce zmáčknout lžičkou. Nerozpadne se, ale zůstane držet tvar.

  1. Připravte si formičky. Ideální je silikon protože se z nich všechno lépe vyklápí. Cukr do nich nasypte a lžící přitlačte
  2. Nechte na vzduchu vytvrdnout. Pro urychlení můžete formy položit na topení. Trvá to 1-2 dny (na topení rychleji). Když vám cukr na dotek přijde tvrdý zkuste jeden vyklopit. Pokud drží svůj tvar můžete vyklopit všechny.

Skladování: v uzavřeném obalu mimo dosah vlhkosti Trvanlivost: dle trvanlivosti cukru