Slunečnicové máslo je zdravou alternativou sladkých pomazánek. Stačí jí namazat na pečivo, namočit do ní ovoce nebo jí přidat do lívancového nebo palačinkového těsta. Med dodá pomazánce sladkost a příjemnou medovou chuť. Kokosový olej zase zajistí, že budete pomazánka lépe roztíratelná. Slunečnici nejdříve upražíme a tím dodáme slunečnici ořechovou chuť. Pomazánka má vysoký obsah bílkovin, vitaminů a minerálů. Navíc ještě výborně chutná. Doporučuji vyrobit hned dvojitou várku protože pomazánka opravdu rychle mizí.
Suroviny
- 500g syrových loupaných semen slunečnice
- 4 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce medu (nebo více podle chuti)
Volitelné:
*Cukr nebo jiné sladidlo
Příprava
- Slunečnice nasypte v jedné vrstvě na plech.
- Vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů.
- Pečte 5-10 minut až se slunečnice rozvoní a lehce zezlátne. Vždy po asi 3 minutách slunečnici promíchejte. Hlídejte jí ať se nepřipálí.
- Slunečnici nechte trochu vychladnout. Může být vlažná, ale rozhodně jí do mixéru nedávejte vařící.
- Praženou slunečnici spolu s kokosovým olejem mixujte 3-5 minut nebo dokud z ní nevznikne tekutější pasta. Nebude tak tekutá jako arašídové máslo ale také nemá být drobivá.
- U slabých mixéru klidně můžete přidat i více kokosového oleje. Pokud se vám slunečnice pořád jen drobí tak to pomůže.
- Občas zastavte a setřete ze stran mixéru usazená semínka.
- Pomazánku přendejte do misky. Přidejte med a dobře promíchejte. Klidně přidejte i víc medu nebo pomazánku oslaďte pokud vám to přijde málo sladké.
- Přendejte do zavírací sklenice a nechte úplně vychladnout.
- Poté teprve sklenici uzavřete
Skladování: v lednici i při pokojové teplotě. Jen při pokojové teplotě bude tekutější
Trvanlivost: v lednici 1 rok, při pokojové teplotě 2-3 měsíce