Recept na naložené beraní rohy, také chilli papričky nebo pálivé papriky či feferonky. Nálev je univerzální, můžete ho použít i na jinou zeleninu.
U nás se jí beraní rohy a vlastně vše pálivé na kila, takže zavařuji ve velkém:-). Každý rok si myslím, že to bude stačit a přesto je všechny stihneme sníst dříve, než se je doba sklizně feferonek. Nakládané feferonky či beranní rohy pak používám třeba na pizzu anebo k různým pečeným nebo smaženým jídlům.
Pizza s beraními rohy – dobrota!
Nejlepší je samozřejmě použít vlastní úrodu, ale i z těch koupených se to vyplatí. Včera jsem koukala na cenu za sklenici beraních rohů a říkala jsem si, že bych si to za takovou cenu asi nikdy nekoupila.
SUROVINY
- beraní rohy, chilli papričky, pálivé papriky, feferonky
Na nálev:
- 1 litr vody
- 500ml octa
- 100g cukru
- 60g soli
- 1 lžíce hořčičných semínek
PŘÍPRAVA
Vyvaření sklenic
Sklenice dobře umyjte. V hrnci si ohřejte vodu až bude vařit. Sklenice a do ní dnem dolů a k tomu přihoďte i víčka a sterilujte 5 minut. Opatrně vyndejte nebo nechte vodu vychladnout a teprve po té sklenice i víčka vytáhněte. Než budete sklenice používat nechte je uschnout.
Feferonky, chilli papriky nebo beraní rohy (zkrátka to, co jste si zvolili) nechte vcelku nebo nakrájejte na kolečka či proužky. Záleží na vás co preferujete. Papričky naskládejte do sklenice a lehce zmáčkněte, aby se jich tam vešlo víc.
Nálev
V hrnci hrnci svařte vše potřebné na nálev. Vařte jen do rozpuštění cukru a soli. Když je vše rozpuštěné, nechte nálev vychladit.
Papriky přelijte studeným nálevem a snažte se nepolít hrdla sklenic. Při polití okrajů otřete čistou utěrkou do sucha. K nalévaní můžete použít trychtýř.
Nasaďte víčka a dobře utáhněte. Nepoužívejte stará zrezlá nebo jinak poškozená víčka.
Sterilizace:
Sterilizace v klasickém hrnci:
Hrnec naplňte vodou tak, aby po vložení sklenic byly sklenice pokryté vodou. Nechte ohřát na 80 stupňů a pak teprve vložte sklenice. Vařte 20 minut a po celou dobu udržujte teplotu. Po uplynutí doby sklenice opatrně vytáhněte pomocí zavařovacích kleští nebo nechte vodu vychladnout a vytáhněte až potom
Sterilizace v zavařovacím hrnci :
Hrnec nastavte na 80 stupňů a dobu 20 minut. Když je hrnec nahřátý vložte sklenice a nechte sterilovat. Po uplynutí doby sklenice vytáhněte pomocí zavařovacích kleští nebo s vyndáním raději počkejte, až bude voda studenější.
TIP: Pokud máte tvrdou vodu nebo vám vyvařené sklenice zůstaly zakalené přidejte do vody lžíci jedlé sody pro změkčení vody. Sklenice by po ní měli zůstat krásně průhledné.