Sezamová semínka patří mezi nejzdravější semínka vůbec. Obsahují tolik bílkovin, že se jejich hodnotou vyrovnají vajíčku. To ocení hlavně vegani a také sportovci. Myslím, že čokoládová sezamová pomazánka z nich je ideální jak ze semínek načerpat prospěšné látky a zároveň si na nich pochutnat. Můžete si vzít lžičku a pustit se do ní jen tak nebo si jí namazat na pečivo (já preferuji první variantu):-). Když mlsat tak zdravě. Rozhodně tím ale nemyslím sníst celou sklenici za jeden večer, to už by zrovna moc zdravé nebylo. Pokud hledáte náhradu za nutelu nebo jiné čokoládové pomazánky zkuste sezamelu (je to kratší než čokoládové sezamové máslo nebo sezamová nutela). Uvidíte, že si jí zamiluje celá rodině včetně dětí.

Suroviny

  • 160 gramů loupaného sezamu
  • 40 gramů třtinového cukru
  • 20 gramů kokosového oleje
  • 5 kostek hořké čokolády
  • 2 lžičky hořkého kakaa
  • 2 lžičky medu (lze vynechat)

Pomůcky: silnější mixér/robot, stěrka

Příprava

  1. Sezam a kokosový olej dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu. Možná v ní zůstanou malé kousky sezamu, ale to vůbec nevadí.
  2. Přidejte cukru a hořkou čokoládu (a med). Při mixování se semínka lehce zahřejí. To bude stačit na to aby se čokoláda roztekla a spojila se zbytkem surovin.
  3. Pokračujte v mixování dokud se všechny složky nespojí
  4. Ochutnejte a případně přidejte více kakaa, čokolády nebo cukru
  5. Přelijte do zavírací skleničky

 

Použití: na tmavé pečivo, do koktejlů, jen tak samostatně…

 

Skladování: lze skladovat jak při pokojové teplotě tak i v lednici. Jen při pokojové teplotě bude tekutější

Trvanlivost: několik měsíců