Základem pro dlouhou trvanlivost zavařených věcí je čistá sklenice. Pokud sklenici jen umyjete pod vodou může v ní zůstat plno bakterií a ty způsobí předčasné zkažení či vznik plísní. A to by byla velká škoda když jste tomu dali tolik práce, času a svých sil. Proto jsem si pro vás připravila jednoduchý návod jak sklenice vyčistit a vyvařit a mít tak jistotu že bude vaše zavařování úspěšné a vaše zavařeniny se dočkají dlouhého života ( tedy než nás bude honit mlsná)
Příprava
- Sklenici/láhev prohlédněte jestli na sobě nemá praskliny
- Zkontrolujte víčko- Pokud vidíte náznaky rzi, poškrábání nebo je víčko pomačkané vyhoďte ho a dokupte nové
- Sklenici/láhev umyjte horkou vodou se saponátem nebo dejte do myčky
- Po umytí zkontrolujte jestli ve sklenici/láhvi nezůstali usazené nějaké nečistoty nebo zbytky jídla
- Víčka také umyjte
- Sklenice/láhev postavte do hrnce (spodní částí sklenice dolů) a víčka dejte vedle sklenice
- Hrnec naplňte vodou tak aby přesáhla sklenice a láhve o 2,5 cm (pokud máte láhve bude to chtít zavařovací hrnec)
- Vodu přiveďte k varu a sterilizujte 10 minut
- Sklenice/láhve opatrně vyndejte pomocí zavařovacích kleští a položte je na čistou utěrku (klidně i papírovou)
- Teplé šťávy nebo nálevy nalévejte do sklenic dokud jsou ještě teplé, jinak mohou sklenice prasknout