Základem pro dlouhou trvanlivost zavařených věcí je čistá sklenice. Pokud sklenici jen umyjete pod vodou může v ní zůstat plno bakterií a ty způsobí předčasné zkažení či vznik plísní. A to by byla velká škoda když jste tomu dali tolik práce, času a svých sil. Proto jsem si pro vás připravila jednoduchý návod jak sklenice vyčistit a vyvařit a mít tak jistotu že bude vaše zavařování úspěšné a vaše zavařeniny se dočkají dlouhého života ( tedy než nás bude honit mlsná)

Příprava

  1. Sklenici/láhev prohlédněte jestli na sobě nemá praskliny
  2. Zkontrolujte víčko- Pokud vidíte náznaky rzi, poškrábání nebo je víčko pomačkané vyhoďte ho a dokupte nové
  3. Sklenici/láhev umyjte horkou vodou se saponátem nebo dejte do myčky
  4. Po umytí zkontrolujte jestli ve sklenici/láhvi nezůstali usazené nějaké nečistoty nebo zbytky jídla
  5. Víčka také umyjte
  6. Sklenice/láhev postavte do hrnce (spodní částí sklenice dolů) a víčka dejte vedle sklenice
  7. Hrnec naplňte vodou tak aby přesáhla sklenice a láhve o 2,5 cm (pokud máte láhve bude to chtít zavařovací hrnec)
  8. Vodu přiveďte k varu a sterilizujte 10 minut
  9. Sklenice/láhve opatrně vyndejte pomocí zavařovacích kleští a položte je na čistou utěrku (klidně i papírovou)
  10. Teplé šťávy nebo nálevy nalévejte do sklenic dokud jsou ještě teplé, jinak mohou sklenice prasknout