Recept na šunkové vejce které můžete podávat v jakoukoliv denní hodinu. Většinou si ho dávám na celozrnný chleba k snídani nebo do hamburgerové housky s trochou kečupu k večeři. Je to velice jednoduché, recept zvládnou i úplní začátečníci. Stačí dát šunku na pánev, posypat sýrem a vyklepnout na ní vajíčko. Po upečení je šunka zbavená přebytečného tuku a díky tomu má masovější chuť. Někdy dávám šunku na pánev a vajíčko přidám až za pár minut. Upečená šunka má křupavé okraje a chuťově už připomíná spíše maso než šunku. Sýr pod šunkou zůstane rozteklý. Miluju to, jak si kousnu do vajíčka, pak přijde na řadu rozteklý sýr a na závěr lehce křupavá upečená šunka. Vyzkoušejte protože tohle za ochutnání opravdu stojí.

Suroviny

  • 1 vejce
  • 1 plátek šunky s vysokým obsahem masa*
  • 1 plátek sýra (eidam, čedar…)
  • Špetka soli
  • Špetka pepře

Na ozdobu: petrželka/jarní cibulka…

 *ta s nižším obsahem masa není po opečení dobrá a je dost tvrdá

Pomůcky: malá nepřilnavá pánev, obracečka

Příprava

  1. Pánev rozpalte. Není potřeba pánev vymazávat, ale pokud chcete můžete použít oříšek másla
  2. Na pánev položte plátek šunky a na něj položte plátek sýra nebo postrouhejte (pokud máte sýr vcelku)
  3. Doprostřed vyklepněte vajíčko. Snažte se, aby žloutek neprasknul.
  4. Smažte do požadované tvrdosti vajec (žloutek můžete nechat tekutý nebo ho uvařit úplně). Neobracejte
  5. Podávejte na chlebu nebo k jinému pečivu. Také spolu s přílohou může sloužit jako hlavní chod.

 

Skladování a trvanlivost: šunkové vejce chutná nejlépe čerstvě, ale lze uložit v lednici i do druhého dne.