Dnes mám pro vás opravdu luxusní recept. Vypadá opravdu exkluzivně a stejně tak i chutná. Pokud chcete své blízké překvapit nebo se předvést na oslavách či před návštěvou je panacota tou správnou volbou. Recept na panacotu je možná delší, ale je opravdu snadný. Když odečtu chlazení panacoty v lednici a nabobtnání želatiny zabere vám výroba tohoto lahodného dezertu asi tak 10 minut. Vrstvy panacoty můžete nalít na sebe anebo na šikmo. Když ozdobíte sklenici s panacotou lístky máty a čerstvými jahodami uvidíte, že se pochvaly jen pohrnou.

Suroviny

Smetanová vrstva:

  • 250ml plnotučného mléka
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 a 1/2 lžičky želatiny (5g) *

Jahodová vrstva

  • 150g čerstvých jahod
  • 40ml vody
  • 35g cukru
  • 1 lžička želatiny*

*běžná vepřová želatina. Nepoužívejte želé na dort, panacota by se nepovedla.

Příprava

Jahodová panacotta:

  1. Na panacotu můžete použít sklenice (nejlépe vypadají průhledné) nebo různé formičky (silikon…).
  2. Rozhodněte se jakou vrstvu budete dávat první. Podle toho si danou vrstvu připravte. Nepřipravujte obě směsi na jednou protože než bude první vrstva vychlazená ta druhá by ztuhla. Želatinu je lepší opakovaně nerozpuštět takže zatím připravte jen tu první.
  3. Smetanovou/jahodovou vrstvu nalijte do sklenice. Mě toto množství vystačilo na 4 sklenice, ale záleží na velikosti. Celkem bude panacoty asi 800ml tak podle toho zvolte i nádoby.
  4. Sklenice dejte do lednice a nechte panacotu 2-3 hodiny ztuhnout. Občas můžete jít panacotu zkontrolovat jestli už není ztuhlá. Před nalitím další vrstvy potřebujeme aby byly vrchní část panacotty dost tuhá na to, aby nepraskla. Pokud hodně spěcháte můžete dát panacotu na 30 minut do mrazáku.
  5. Když je první vrstva zpevněná nalijte na ni vrstvu druhou. Druhou vrstvu nechte vychladnout tak aby byla pouze vlažná. Byla by škoda kdyby vám teplá směs začala rozpouštět tu pod ní (sice to an chuti nic nezmění, ale bude to vypadat ošklivě).
  6. Panacotu opatrně přeneste do lednice a nechte další 2-3 hodiny ztuhnout.
  7. Po ztuhnutí podávejte ve sklenicích nebo vyklopte z forem.
  8. Na ozdobu můžete použít čerstvé ovoce nebo listy máty.

 

TIP: Pokud chcete mít vrstvy našikmo připravte si formu třeba na muffiny nebo cokoliv kde vám bude sklenička držet nakřivo. Sklenici ve formě můžete podložit utěrkou aby se nehýbala. Směs na panacotu nalévejte do sklenice která už je nakřivo. Když jí nahnete až po nalití budou okraje sklenice špinavé. Po ztuhnutí první vrstvy postavte sklenici normálně a nalijte do prázdného prostoru vlažnou druhou vrstvu. Dejte zuhnout do lednice a podle chuti ozdobte čerstvým ovocem

 

Smetanová vrstva:

Mléko nalijte do malého hrnce a posypte želatinonu . Nechte 10 minut stát.

Přidejte cukr a za stálého míchání zahřejte. Ohřívejte jen do rozpuštění cukr, kvůli želatině se směs nesmí vařit. Když je cukr rozpuštěný hrnec odstavte a přidejte smetanu.

 

Jahodová vrstva:

Vodu nalijte do malého hrnce a posypte lžičkou želatiny. Nastavte si minutku na 10 minut aby želatina nabobtnala. Přidejte cukr a opět zahřívejte do rozpuštění želatiny.

Jahody zbavte stopky, rozmixujte a smíchejte se směsí v hrnci.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

Další recepty na panacottu:

 

Malinová panacotta: https://www.zijemehomemade.cz/malinova-panacota/ 

Mini panacotty:https://www.zijemehomemade.cz/mini-panacotty-s-malinami/