Recept na vaječnou rolku vhodnou ke snídani, ale i jako lehký oběd nebo večeře. Vaječná rolka vzniká postupným doléváním vaječné směsi a rolováním směsi již upečené. Návod se může zdát dlouhý, ale opravdu se nejedná o nic těžkého. Až si to vyzkoušíte už žádný návod potřebovat nebudete. Vaječná rolka se po upečení nakrájí na plátky a položí na talíř. Můžete k ní přidat i mističku sójové omáčky nebo sladké chilli omáčky k namáčení. V Japonsku se jí pomocí čínských hůlek, ale klidně si na ní vezměte příbor nebo použijte ruce. Pokud chcete překvapit rodinu nebo návštěvu zajímavou svačinku vyzkoušejte japonskou vaječnou rolku.
Suroviny
- 4 vejce
- 3 lžíce mléka nebo smetany
- 10cm jarní cibulky( zelené části)
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky sójové omáčky
- 1/8 lžičky soli
Na potření pánve: lžička másla
Pomůcky: větší rovná pánev, stěrka nebo něco na obracení omelety, nůž, prkénko, metlička
Příprava
- Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka.
- Všechny suroviny včetně cibulky smíchejte metličkou. Míchejte jen tolik, aby se suroviny propojily, snažte se aby se nevytvořila pěna.
- Pánev rozpalte na střední teplotu. Budete tak míst dost času s omeletou pracovat. Napoprvé můžete pro jistotu pánev potřít lžičkou másla .
- Vaječnou směs naberte do naběračky nebo hrnečku.
- Pánev vezměte do ruky a během nělévaní směsi s ním naklánějte do stran. Nalijte jen tolik směsi aby byla pánev pokrytá tenkou vrstvou.
- Když už vajíčka nejsou tekutá a omeleta jde od pánve odlepit je čas na další krok. Poprvé klidně sundejte pánev ze sporáku.
- Z jednoho kraje rolku trochu nadzvihněte (obracečka na palačinky je na to ideální). Asi 5 centimetrů velký kousek přehněte, pak znovu nadzvihněte a přehněte znovu. Začínáte balit rolku. Zbytek nechte nezabalený, rolka tedy bude zabalená jen z půlky.
- Nyní omeletu pošoupněte tak, aby zarolovaná část byla úplně u kraje pánve a nezarolovaná rovná část omelety měla před s sebou volný prostor. To je místo kde budete rolku navazovat.
- Naberte si další vaječnou směs a do volného místa nalijte vajíčka. Opět jen na pokrytí pánve. Pánví opět naklánějte aby se směs rozlila po celém volném místě. Pokud se dostane pod omeletu tak se taky nic neděje.
- Když jsou vejce pevná pokračujte v rolování rolky, zase tak dvě zavinutí. Nezabalená tedy zůstane nově nalitá část.
- Opět pošoupněte rolku ke kraji aby vzniklo další místo.
- Takto pokračujte dokud nespotřebujete všechnu vaječnou směs. Mě to vyšlo na celkem 3 nalití, ale záleží na velikosti pánvi a množství nalité směsi na jednu vrstvu.
- Když máte dolito a vejce jsou hotová můžete rolku zarolovat úplně.
- Opatrně jí sundejte z pánve.
- Pro hranatější tvar vezměte dvě rovné věci- malá prkýnka/obracečky… a rolku tlačte směrem dolů a při tom střídavě tlačte kraje směrem doprostřed. Uvidíte že za chvilku bude mít hranatější tvar.
- Aby se ještě více zpevnila a lépe držela tvar nechte ji několik minut odpočinout.
- Vaječná rolka se podává nakrájená na tlustší kolečka spolu s miskou sójové omáčky. Také můžete podávat se sladkou thajskou chilli omáčkou.