Recept na indický Masala čaj s jedinečnou kořeněnou chutí. Připravuje se z koření, mléka a silného černého čaje. Má povzbuzující účinky podobné jako u kávy a také vás díky obsaženému koření rychle zahřeje. Ideální do studených zimních měsíců, kdy se potřebujete zahřát.

Místo kupovaných směsí je vždycky lepší, když si koření namícháte sami. Doma namíchaná směs má výraznější chuť i vůni. Je to tím, že je použité koření čerstvě namleté a ne už kdovíjak dávno. Receptů na Masalu je tolik jako v je v Indii lidí. Každý má ten svůj originální, který mu chutná. Stejně tak si i vy můžete poměr koření, čaje a mléka v receptu upravit podle toho, co máte radši a vytvořit si ten pravý recept pro vás a vaši rodinu. Takový recept sice nevznikne ze dne na den, ale pak to zase stojí za to:-). Upravujte, zkoušejte a ochutnávejte, dokud nebudete maximálně spokojeni!

 

SUROVINY

  • 250ml vody
  • 125ml mléka
  • 10 fenyklových semínek
  • 3 lusky kardamomu (celý kardamom). 
  • 3 sáčky černého čaje bez příchuti nebo 3 lžičky sypaného (vynikající je Pu erh)
  • 2 lžičky cukru nebo dle chuti
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 cm  čerstvého zázvoru

Pomůcky: malý hrnec s pokličkou, nůž, lžička nebo škrabka na oloupání zázvoru

PŘÍPRAVA

Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo pokrájejte nadrobno.

Lusky kardamomu trochu podrťte paličkou nebo v hmoždíři.

Sáčky černého čaje rozstřihněte a čaj z nich vysypte. Místo sáčků je lepší použít rovnou sypaný čaj, v tom případě odměřte 3 lžičky.

Semínka fenyklu můžete taky trochu podrtit v hmoždíři nebo lehce pokrájet, aby se chuť pěkně uvolnila.

Teď už máte všechno připravené je čas jít uvařit čaj.

Vodu, mléko, cukr, zázvor a všechno koření přiveďte k varu.

Vařte 5 minut, pokud mléko přetéká teplotu ztlumte.

Přidejte černý čaj a ještě 3 minuty povařte.

Hrnec sundejte ze sporáku a zakryjte pokličkou. Čaj nechte ještě 10 minut louhovat.

Hotový čaj přeceďte a rozlijte do hrnků.

 

Čaj nejlépe chutná teplý.  Čím teplejší, tím lepší. Většinou ho naliju do konvice a na pití si naliju pouze malý šálek. Čaj si postupně dolévám. Čaj si tak svoji teplotu udrží déle, než když ho rovnou celý nalijete do hrnku. 

 

Skladování: nespotřebovaný čaj skladujte v lednici a před použitím znovu ohřejte

Trvanlivost: 2 dny