Suroviny
- 250g sušeného bulguru
- 250g cherry nebo klasických rajčat
- 250g mražené kukuřice
- 200g kuřecích prsíček
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička koření Adžika
- 3/4 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 jarní cibulka
Na marinádu:
- 1 vrchovatá lžička koření Adžika
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky mořské soli na maso
+voda na zalití bulguru (dle návodu ale většinou 750ml). Pro masovější chuť můžete použít vařící vývar.
Volitelné:
*pár plátků parmezánu nebo grana padano
Příprava
Kuřecí prsa nakrájíme na proužky nebo kostky. Všechny suroviny na marinádu smíchejte a přidejte k masu. Promíchejte a nechte v lednici min. 30 minut, ale klidně i několik hodin nebo přes noc marinovat.
- Bulgur uvařte dle návodu. Většinou se zalijte v poměru 1:3 vařící vodou a nechá se 15 minut nabobtnat. Po uplynutí doby se vidličkou promíchá a je připravený k podávání nebo přidání do salátů.
- Mraženou kukuřici zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odstát. Můžeme také přidat k bulguru a společně zalít. Kukuřice se za tu dobu uvaří.
- Namarinované maso osmažte na rozpálené pánvi. Ráda peču maso bez přidání tuku, ale klidně použijte trochu olivového oleje. Poté ho nakrájejte na menší kousky nebo nechte tak jak je.
- Vychladlý bulgur, kukuřici a kuřecí maso smíchejte
- Olivový olej smíchejte se solí, pepřem a Adžikou. Nalijte do salátu a dobře ho promíchejte.
- Přidejte cherry rajčata nakrájená na půlky nebo rajčata pokrájená na kostičky.
Podle chuti salát přisolte nebo opepřete
Salát podávejte studený. Podle chuti přidejte nastrouhaný sýr typu parmazán (Grana Padano, Gran Moravia…). Bulgurový salát chutná výborně i teplý, jen doporučuji vynechat rajčata (tedy pokud vám nevadí teplá rajčata pak je v salátu klidně nechte).
Skladování: v lednici Trvanlivost: 3 dny