Koupila jsem si krabičku rakytníku, tak jsem si říkala co s ním (zahrádku nemám, takže musím bohužel kupovat). Samotný mi moc nechutná, takže jsem se rozhodla udělat rakytníkový sirup. Je to dobrý, jednoduché na přípravu a skvělý způsob, jak doplnit vitamin C. Na podzim se bude hodit, přeci jen teď všichni postupně padají jak švestky (včetně nás).

 

Budete potřebovat:

  • 180 g rakytníku
  • 220 ml vody
  • 180 g cukru

 

Vše dejte do hrnce a vařte na nízkou teplotu 10-15 minut. Poté rozmixujte a přeceďte.

Užívejte 1 lžičku denně, v případě nemoci 3x denně

 

(Pokud chcete méně cukru, tak uberte, určitě to nebude problém. Místo sirupu se dá udělat i jen rakytníková šťáva pomocí odšťavňovače. Nebo ho jen rozmixujete a přecedíte)

K čemu je rakytník dobrý?

Má vysoký obsah vitaminu C, mastné kyseliny, stopové prvky a další cenné látky. 

Podporuje imunitní systém. 

Zvyšuje odolnost organismu.

Rozpouští hleny, pomáhá i při trávicích potížích.

Hojí sliznice.

Dodává pocit klidu a snižuje úzkost.

 

Poznámky:

Pro zachování více účinných látek je lepší příprava za studena, vzhledem k malému množství jsem ale volila tuto. On je rakytník v obchodě docela drahý, tak jsem ho vzala jen trošku. Jestli ho někdy ale budu mít více, třeba pokud by někomu rostl na zahradě a chtěl se o něj poděli, natočím pak přípravu za studena i další recepty z něj:-).

Mimochodem zkoušela jsem ten tik, že se má dát i s větvičkami do mrazáku a stačí se ním pak jen zaklepat a kuličky opadají. U mě to nějak nevyšlo, většina zůstala pořád na větvičce:-D. Pozor, rakytník má hodně ostré trny, tak si na ně dávejte pozor:-).

Jelikož jsem dělala malé množství, tak jsem sirup dala jen do lednice. Větší množství už je pak lepší zavařit. 

Po delším stání se může sirup trochu oddělit, před použitím ho tedy dobře protřepejte.