Máte rádi zázvorové šoty, ale nechce se vám za ně utrácet? Ukážu vám, jak si doma udělat ty samé, akorát mnohem levněji. Já jsem to dříve počítala a některé šoty vychází i na 60 a více korun, to je pro dva 120 což je měsíčně opravdu nemalá částka. Doma si navíc můžu chutě přizpůsobit anebo přidat něco navíc, což je pecka.

 

Budete potřebovat:

  • 500 g pomerančové/grepové šťávy
  • 180 g zázvoru (měřeno po oloupání)
  • 100 ml citronové šťávy
  • 1 lžička mleté kurkumy (volitelné, každopádně je velice zdravá, takže dávám, používám BEWIT, protože vím, že si na kvalitě dávají záležet:-))
  • trochu kajenského pepře Chilli doctor (kód Veronika15)
  • 2 lžičky medu (vegané mohou použít například agáve sirup nebo úplně vynechat)

Nápad: Jelikož má kurkuma úžasné účinky na lidské tělo, napadlo mě příště přidat kapku nebo dvě kurkumového esenciálního oleje od BEWIT. Teď mi ale došel, tak to vyzkouším až doobjednám:-)

Šťávu si doma z pomerančů nebo grepů můžete vymačkat. Pokud ale spěcháte nebo nemáte odšťavňovač, stačí koupit kvalitní šťávu v obchodě. Ideálně za studena lisovanou, stojí asi 70 korun za litr (nějaké nektary za 20 korun bych určitě nepoužívala).

Šťávy jsem dala do mixéru společně s oloupaným zázvorem, kurkumou, medem a kajenským pepřem. Pak se to rozmixuje a přecedí přes síto.

Rozlijte do malých lahviček anebo nechte v lahvi a denně se nalijte 1 panáčka, nejlépe hned po ránu a vypijte.

 

1 šot dělám 50 ml, můžete ale i 100 ml pokud chcete. Mně to takhle stačí.

 

Máte citlivější žaludek? Doporučuji použít jablečnou šťávu namísto pomerančové či grepové, je taková jemnější. Přidejte více medu, ten také pomůže. Místo 500 ml šťávy bych použila 1000 ml šťávy, ať je šot jemnější. Vše si vždy můžete upravit, hlavní je aby vám to vyhovalo. Každé tělo je jiné, tak ho hlavně poslouchejte