Věděli jste, že aquafaba (nálev z cizrny) se dá použít stejně jako bílek?

Já cizrnu dost často používám a dříve jsem nálev vždy vylévala do odpadu. Pak jsem zjistila, že se dá nejen použít na pečení a do dalších receptů, ale je dokonce i zdravý. Zatím jsem tedy zkoušela použít jen nálev z cizrny konzervované. Prý to jde i s doma uvařenou, ale to ještě vyzkoušené nemám. Někde jsem četla, že se musí zredukovat vařením, aby byla tekutina dost hustá…to se u té z konzervy nemusí. A nejen z konzervy, někde mají i cizrnu ve skle. Pro tu to samozřejmě platí také.

Akorát jsem dělala Chana masalu a dostala sem chuť na něco sladkého. Doma toho moc nebylo, tak jsem udělala kokosky. Aquafaba v tomto receptu nahradí bílky. Dokonce jí můžete vyšlehat na tuhý sníh, který vypadá jako kdyby byl vyšlehaný z pravých bílků.

 

Budete potřebovat:

  • 90 g aquafaby pokojové teploty (studená jde prý hůře vyšlehat)
  • ½ lžičky octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo trochu vanilkové pasty
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • 65 g krupicového cukru
  • 200 g strouhaného kokosu 
  • Čokoláda na polití

Pokud nesmíte lepek, u všech surovin si vždy pečlivě zkontrolujte, jestli ho neobsahují. 

Přemýšlím o tom, udělat tyhle kokosky i jako vánoční cukroví. Akorát nevím trvanlivost, tak je spíš udělám o svátcích s tím, že je rovnou sníme:-).

Postup

Aquafabu s octem vyšlehejte elektrickým šlehačem s metličkami do měkkých špiček.

Pozor: V míse ani na nádobí nesmí být ani trošku oleje, jinak se aquafaba nevyšlehá.

Přidejte extrakt a šlehejte do tuhých vrcholků. Poté po lžicích začněte přidávat cukr a šlehejte do lesklé hmoty. Když je cukr rozmíchaný, okamžitě zastavte.

Opatrně vmíchejte kokosu a jen lehce promíchejte.

 

Pomocí naběračky na zmrzlinu naberte těsto a opravdu pevně do ní těsto upěchujte. Jinak by se mohlo rozpadnout. Vyklepněte hromádku na plech a pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 20 minut. Moje trouba ale peče docela málo, raději respektujte zkušenosti s vaší troubou. U podobného receptu jsem viděla, že kokosky pečou jen na 165 stupňů. U mě ale musím i na 180 stupňů, aby se za těch 20 minut vůbec upekly. Uvidíte tedy, jestli čas nebudete muset upravit.

Kokosky po upečení nechte zchladnout na plechu a poté přendejte na mřížku.

Když jsou zcela vychladlé, namočte je nebo polijte rozpuštěnou čokoládou.

Dobrou chuť