Matcha latte vídám v kavárnách dost často. Ty obrázky vypadají tak lákavě! Přiznám se ale, že mě po tom, co uvidím cenu docela přejdu chuť. Místo toho si tyhle latíčka dělám doma, a to na tisíc různých způsobů. Myslím, že takovou nabídku jako mám já nemá asi žádná kavárna:-D. Stále totiž objevuju nové a nové chutě.

Nechci tu ale mluvit jen o ceně. Já vím, že kavárny musí platit nájem, zaměstnance a další…to samozřejmě chápu. Na druhou stranu je pro mě 160 korun za jeden nápoj hodně, zvlášť když ho mám ráda a chci ho pít každý den. Když si vezmu, kolik by mě stály ty 3 matcha latte, které teď každý den piju…nooo, to by nebyla za měsíc zrovna malá částka.

Sázkou na jistotu je dnešní recept. Je to taková klasika, která se dá měnit podle toho, jaký džem doma zrovna máte.

 

Na 1 ledové latte budete potřebovat:

  • 1 sáček Matcha tea IMPERIAL
  • 50 ml horké vody (70 stupňů)
  • 200 ml mléka
  • Pár kostek ledu
  • Kvalitní jahodový džem (vysoký obsah ovoce, nejlépe domácí)

 

Do vysoké sklenice dejte džem. Já jsem dala 2-3 lžičky (přidat můžete vždycky).

Dále přidejte pár kostek ledu a zalijte mlékem.

Matchu nasypte do misky, zalijte horkou vodou a metličkou rozmíchejte. Nalijte do sklenice, přidejte brčko a vše promíchejte.

 

Nechte si chutnat😊

 

TIPY:

  • Nejlepší je džem s kousky jahod. Anebo je to marmeláda? Já si tyhle dva názvy celý život pletu. Každopádně domácí je domácí, o tom žádná.
  • Kdybyste chtěli snížit obsah cukru, koukněte po marmeládě bez cukru anebo se sníženým obsahem cukru. Další možnost je rozmačkat čerstvé jahody se sladidlem jako je třeba erythritol/flavdrops apod. Pro džemovější konzistenci jahody pár minut povařte a nechte vychladnout.
  • Nesmíte laktózu? Použijte mléko rostlinné, žádný problém:-)

 

Třešnička na dortu:

Připravte si cold foam a nalijte ji na hotový nápoj. Do nádoby nalijte stejný díl mléka a smetany ke šlehání, přidat můžete i vanilkový cukr nebo nějaký sirup typu Monin s příchutí. Pak už jen vezmete elektrický pěnovač (mají ho v Ikee asi za 50 korun, taková malá kovová metlička na baterie). Pěnu vyšlehejte do tuha a nalijte na nápoj.

Tady je fotka, jak pěna vypadá. To jsem akorát dělala banánové latte: