Jelikož mi na zahrádce poprvé v životě vyrostl mangold, hned jsem chtěla vyzkoušet nějaký zajímavý recept. Připravila jsem tyto bramborové noky s parmezánem a mangoldem a řeknu vám, že to budu muset dělat častěji. Sice mě moc nebaví výroba noků (vaření brambor, loupání atd..ale za ten výsledek to stojí😊).
(bohužel zmizely tak rychle, že jsem nestihla pořídit pořádnou fotku:-D)
Budete potřebovat:
- 815 g uvařených brambor
- 100 g mangoldu
- 30 g parmezánu nebo sýra Grana padano
- 30 g hladké mouky (řekla bych, že můžete použít i jinou než hladkou, kterou máte doma)
- 2 vejce vel. M (103 gramů)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- Špetka muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Už nějaký ten rok nakupuji koření na www.korenikralu.cz , Nyní mám i slevový kód VERONIKA15, tak ho můžete využít. Seženete tam klasiku jako je kmín, pepř, ale i koření Adžika, chlebové koření, různé kořenící směsi, mlýnky s čokoládou a další. Líbí se mi, že máte na výběr jestli chcete sáček nebo kořenku, to je skvělé. Vše je na výběr v různě velkých baleních, což je super u koření, které používáte ve velkém:-). Po zadání kódu budete mít vše ještě o 15% levněji:-).
Začněte přípravou bramborových noků. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Vařte do měkka-trvalo mi to asi 15 minut. Poté rozmačkejte pomocí šťouchadla nebo lisu na brambory.
Z mangoldu vyřízněte tvrdé části. Vložte ho do vroucí vody, 2-3 minuty povařte a hned dejte do ledové nebo alespoň studené vody. Nakrájejte ho na kousky.
Do rozmačkaných brambory přidejte připravený brambor, najemno nastrouhaný parmezán, vajíčka, utřený česnek, muškátový oříšek, pepř a sůl.
Připravte si pekáček vytřený troškou másla. Pomocí lžíce tvořte noky, dejte je do pekáčku a lehce přelijte máslem. Pečte na 200 stupňů 15-25 minut pěkně dozlatova. Ke konci můžete zapnout větráček, ať mají noky pěknou barvu.
Posypte nastrouhaným parmezánem (dala jsem asi 20 gramů) a podávejte.