Omáčku dělám pokaždé trochu jinak podle toho, jestli mám hodně nebo málo jahod. Tuhle omáčku dělám vždy, když nemám moc jahod. Dělám často lívance, vafle či palačinky a tahle omáčka je náš favorit.
Zjistila jsem, že i když jahody dost naředím vodou, zůstane chuť stejná, pokud do omáčky přidám citrónovou šťávu. Možná kdyby byly jahody kyselejší není to třeba, ale zatím jsem jí přidávala vždy. Schválně omáčku ochutnejte před přidáním šťávy a pak po. Stejně to funguje i u mangových receptů. Citrón zvýrazní chuť ovoce, a proto ji rozhodně nevynechávejte.
Na omáčku používám mražené jahody, které si nechám povolit. Mám je z letošního samosběru a chuťově jsou vynikající. Když koupíte v zimních měsících jahody čerstvé, nebude to nic moc.
- 150 g mražených nebo čerstvých jahod (mražené nechte povolit)
- 180 ml vody
- 100 g cukru
- 15 g kukuřičného škrobu (může být i vanilkový pudinkový prášek)
- 10 g citrónové šťávy
Postup
Jahody rozmačkejte vidličkou a dejte do hrnce/malé pánvičky společně se 150 ml vody (zbylých 30 ml je na rozpuštění škrobu) a cukrem. Přiveďte k varu.
V misce rozmíchejte 30 ml studené vody s kukuřičným škrobem. Za stálého míchání vlijte do vroucí směsi jahod. Míchejte, během minuty se omáčky zahustí a dostane tu správnou konzistenci. Přidejte citrónovou šťávu a ještě 2 minuty povařte.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak dlouho vydrží. Zda je možné to udělat ve větším množství a nechat třeba ve spíži. Děkuji moc
Krásný den
Bohužel jsem omáčku dělal vždy v menším množství, takže nevím. Kdyby se zavařila, tak by to snad mělo být v pořádku. Vyzkoušené to ale nemám. Zkoušela jsem tedy pár porcí zamrazit a to bylo v pořádku, když se pak omáčka zahřála. Jinak jsem jí vždy měla v lednici a velice rychle snědla:-).
Mějte se krásně
Verča