Další zajímavý tip, jak zpracovat jablečné slupky. Jablek totiž každý rok sníme docela dost (hlavně teď na podzim) a tak stále vymýšlím nové způsoby, jak slupky zpracovat. Samozřejmě je vždy nejlepší jablko sníst i se slupkou, ale do některých receptů se slupka nehodí.

Zbytek tipů, co ze slupky vyrobit najdete v článku recepty z jablečných slupek tady na blogu:)

 

Tentokrát jsem ze slupek vyrobila jablečný prášek a jablečný cukr. Oboje se hodí na pečení, na ozdobu různých dezertů, na kaši, kterou si děláte k snídani…

 

Jablečný prášek – přidejte ho do muffinů, smoothie, kaše,

Jablečný cukr – na posypání kaší, dezertů…jako skořicový cukr

 

Jablečný prášek

Jablečné slupky dejte do sušičky. Rozložte je tak, aby se nepřekrývaly. Sušte je na 60 stupňů po dobu 12 hodin.

Při ohnutí by měly prasknout. Slupky musí být zcela vysušené, jinak nepůjdou rozmixovat na prášek.

 

Takto nasušené slupky dejte do mixéru nebo elektrického mlýnku na kávu a rozmixujte na prášek. Kdyby to stále nevypadalo jako prášek, přidejte 1 lžičku vanilkového pudingu-prášku, ten odsaje přebytečnou vlhkost. Dále přidejte 1 lžičku mleté skořice.

 

Jablečný cukr

  • 50g krupicového cukru
  • 10g jablečného prášku
  • 1 lžičku mleté skořice

Postupujte stejně při přípravě jablečného prášku. nasušené slupky rozmixujte na prášek a poté smíchejte se skořicí a cukrem. Kdyby při mixování slupky nešly dobře rozmixovat, přidejte trošku vanilkového pudinkového prášku.

 

Používejte podobně jako skořicový cukr- do různých dezertů, pečení apod.

 

Kolik jablek jsem spotřebovala na 60g prášku?

Z 1kg jablek = 1 sušička.