Rychlá večeře hotová do 15 minut-gnocchi se smetanovou omáčkou a houbami.
Poprvé jsem tohle jídlo ochutnala v místní pizzerii, byla jsem z něj úplně nadšená. Do té doby jsem ho totiž neznala. Gnocchi jsem měla jen párkrát v životě. Koukla jsem po nich v obchodě a zjistila, že už je jen 2 minuty povaříte, takže je to opravdu rychlovka. K tomu si uděláte nějakou omáčku, špenát nebo něco jiného a máte za pár minut skvělou večeři.
Pokud byste si ale měli náladu a čas vyhrát, můžete se pustit do výroby domácích noků. Nedávno jsem je zkusila vyrobit a je to vlastně docela jednoduché. Samozřejmě to ale zabere nějaký čas, který vždy nemám. Tentokrát jsem potřebovala něco rychlého, a proto sáhla po těch kupovaných. Domácí nebo kupované použijte jaké budete chtít😊. Jestli máte rádi houbové recepty, věřím že budete nadšení. A kdybyste náhodou našli v lese nějaké čerstvé houby, třeba hříbky, použijte je na místo žampionů. Já letos ani loni nenašla vůbec nic a tak mi nic jiného než použít žampiony nezbývá:-D.
Na 2 porce
- 500 g Gnocchi (bylo to 1 balení)
- 250 g žampionů (klidně i více, já příště asi taky ještě přidám😊)
- 250 ml smetany ke šlehání (dala jsem 33 %)
- 100 ml mléka, šla by i voda, možná i kuřecí nebo zeleninový vývar, ale to nemám vyzkoušené
- 1 malá cibule
- 2 špetky tymiánu z Botanic
- sůl (dala jsem himalájskou), asi 1 lžička
- Černý pepře, nejlépe čerstvě namletý
- Trochu olivového oleje
- Trochu drceného kmínu
- Volitelné: 1-2 lžičky hladké pšeničné nebo rýžové mouky anebo trochu kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě
Gnocchi jsem našla v chladničce, nikoliv u těstovin. Jednou jsem ale kupovala nějaké v Bille, ty byly normálně u těstovin a byly strašně tuhé. Asi bude více druhů, tak uvidíte, které vám budou vyhovovat. Mně chutnaly tyhle z Lidlu (modrý obal)
Postup:
Gnocchi jsem si připravila podle návodu. Nevím, jestli se dají uvařit rovnou v omáčce, protože s nimi nemám moc zkušeností. Jestli to jde, tak je pak klidně dejte na 2-3 minuty povařit do omáčky (nebo na dobu uvedenou na obalu).
Na omáčku si nakrájejte cibulku nadrobno. Dejte jí na rozpálenou pánev s troškou oleje a nechte zesklovatět.
Přidejte omyté a na větší kousky nakrájené žampiony. Nechte 5 minut povařit, občas promíchejte.
Nyní přilijte smetanu a mléko, přidejte tymián, kmín, čerstvě namletý pepř a 10 minut povařte. Omáčka by měla lehce zhoustnout. Sůl přidávám až nakonec, protože jinak houby pustí dost vody, a to mi přijde škoda.
Omáčka by měla být pěkně krémová-ani tekutá, ani hustá. Zkrátka akorát. Kdyby byla tekutá moc, můžete vmíchat 1-2 lžičky hladké mouky rozmíchané v trošce vody. Jen pozor, ať omáčku moc nezahustíte. Už tak je to docela těžké jídlo a takže čím méně mouky dáte, tím lépe. Lepší je redukování omáčky, čímž se právě zahustí.
Přidejte sůl, noky a promíchejte. Já jsem ještě přidala lžičku cukru, přijde mi, že má omáčka pak takovou lepší chuť😊.
Podávejte s něčím zeleným, vypadá to pak svěžeji. Já jsem jako na potvoru zrovna nic zeleného doma neměla, takže jsem měla smůlu😊.
Máte rádi sýr? Tak šup tak s ním. Parmezán, grana padano nebo jiný, s tím určitě nesáhnete vedle😊.