Vanilkovou omáčku dělám nejčastěji k buchtičkám. Měli jsme je zrovna včera večer. Omáčku ale používám nejen k nim, ale i k mnoha dalším sladkým jídlům. Většina lidí této omáčce říká šodó, ale to není. Na druhou stranu chápu, že už lidé mají název – buchtičky se šodó zažitý a název buchtičky s vanilkovou omáčkou jim nejde moc do pusy. Většinou tedy názvem šodó myslíme právě tuto vanilkovou omáčku…tedy minimálně já, protože jsem pravé šodó ještě nikdy nedělal. Chutná mi tohle, takže jsem spokojená:-)
Kynuté buchtičky mám moc ráda, klidně si je dám i ke snídani. Buchtičky vám sice chvilku času zaberou, ale není to nijak závratný čas. Omáčka je už pak otázkou pár minut.
Překvapilo mě, že lidé kolem mě většinou kupují tuto omáčku v prášku. Nejvtipnější na tom je, že ta omáčka k buchtičkám v prášku je obyčejný vanilkový puding…akorát za vyšší cenu. Složení škrob, aroma – tedy úplně to samé. Dokonce i příprava je úplně stejná, takže ani čas to neušetří. Jo, někdy je tam ještě cukr, ten jsem zapomněla zmínit. Někdo zkrátka jen dostal skvělý nápad, jak za puding dostat více peněz.
Proč tedy zbytečně platit za omáčku v prášku? Zkuste místo toho tento recept, uvidíte, že to bude chutnat stejně dobře a nebo možná ještě i lépe:-).
Vanilková omáčka:
- 300ml plnotučného mléka
- 45g krupicového cukru
- 15g vanilkového pudingu
- 2 lžíce másla pro zjemnění omáčky
- 1 vanilkový cukr*
*Pokud vynecháváte, přidejte ještě trochu cukru
Množství omáčky – vystačilo mi to na 2 porce.
Omáčka:
Omáčka se připravuje stejně jako klasický puding. Z mléka odeberte třetinu a zbytek přiveďte k varu v malém hrnci.
Než se mléko začne vařit, smíchejte odebranou třetinu s pudingovým práškem a oběma cukry.
Za stálého míchání vlijte do vroucího mléka. Míchejte po dobu 2 minut, přidejte 2 lžíce másla a odstavte.
Omáčku nalijte na talíř, přidejte buchtičky a můžete podávat.
Tipy:
Malinové buchtičky s vanilkovou omáčkou: Buchtičky nandejte na talíř, přidejte vanilkovou omáčku a nakonec posypte malinami. Použila jsem mražené maliny, které se dají krásně rozdrobit. Kombinace malin a vanilky je vynikající. Příště bych chtěla zkusit použít mléko 1:1 se smetanou na vaření, aby byla omáčka smetanovější.
Pravá vanilka: Místo vanilkového cukru můžete použít i pravý vanilkový lusk. Na výše uvedené množství bych použila 1 lusk, ale půlka bude také stačit. Lusk rozřízněte nožem a špičkou nože vyškrábněte semínka. Semínka a také lusk vhoďte do mléka a dále postupuje podle návodu. Před podáváním nezapomeňte vyndat lusk.
Různé pudingy: Místo vanilkového můžete použít i čokoládový, karamelový nebo jiný puding. Do čokoládového bych ještě přidala trošku hořkého kakaa nebo pár kostek čokolády.
Ovoce: Omáčku posypte malinami, borůvkami nebo jiným ovocem, tím nic nezkazíte. Naopak, jídlo pak bude takové svěžejší.