Tenhle rok jsem si na podzim objednala celou krabici granátových jablek. Objevila jsem totiž jednu stránku Crowdfarming a tam si přímo od různých farmářů můžete objednat ovoce, olej a další farmářské produkty. Nejvíce mě zaujalo právě granátové jablko, tak jsem ho objednala.
Jelikož jsme měli obrovskou bednu plnou jablek, zkoušela jsem různé recepty. Mezi nimi bylo i nealko mojito. Já jsem na ty mojita dost ujetá, ale to už jste si asi všimli:-). Na zahradě máme celý les máty a tak si dělám mojito skoro každý den – citronové, klasiku s alkoholem, z černého rybízu, kávy…stále experimentuju a vymýšlím nové druhy:-D. Jedno mají ale společné a to, že jsou vynikající.
A je tu další recept na mojito, tentokrát s granátovým jablkem.
Budete potřebovat:
- 100ml vody
- 4 kolečka limety nebo citrónu
- Hrst zrnek granátového jablka
- 3 větvičky máty
- 10g třtinového cukru
- 30ml domácí grenadiny (recept níže)
- 7 kostek ledu
Postup
Citron, mátu a třtinový cukr dejte do vysoké sklenice. Pomocí paličky na míchané nápoje důkladně podrťte. Bez citronu nebo limety nebude mít mojito moc chuť, proto je třeba uvolnit z něj co nejvíce šťávy.
Poté do sklenice nalijte grenadinu, dále přidejte led, zrnka granátového jablka a zalijte vodou.
Promíchejte, přidejte brčko a můžete podávat.
Domácí grenadina
Budete potřebovat 160g šťávy získané z granátového jablka (ideální je šnekový odšťavovač). Jablka odšťavte a poté šťávu ještě přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko.
Přidejte 130g cukru a špetku kyseliny citronové
Nalijte do malého kastrůlku a 15 minut vařte na nízkou teplotu. Pravidelně míchejte.
Cílem je tekutinu zredukovat na 250ml, průběžně si to můžete přelévat do misky a vážit.
Pokud chcete hustější sirup, můžete redukovat o něco déle.
Použití Grenadiny
- Jako sirup na palačinky – aby sirup nebyl moc tekutý, je možné ho redukovat o něco déle anebo si rozmíchat trochu kukuřičného škrobu ve vodě, vmíchat a krátce povařit. Tím sirup zahustíte.
- Do koktejlů: např. granátové mojito
- Limonáda: Na 50ml grenadiny přidejte asi 200ml studené vody. Pro zvýraznění chuti ještě přidejte citrónovou šťávu.