Přemýšleli jste nad tím, jestli má cenu si pořizovat palačinkovač nebo ne? V tom případě jste na správném místě, protože tenhle článek bude věnovaný právě tomuto přístroji😊.

 

U nás doma jsou různé lívance a palačinky prakticky na denním pořádku. A nejen ty sladké, ale i slané. Proto jsem se rozhodla pořídit palačinkovač. Momentálně mám už druhý, protože ten první po 2 letech a pár dnech odešel (ano, krátce po skončení záruky). Před týdnem mi přišel nový. Je od značky německé značky UNOLD.

 Proč jsem si vybrala právě tento? Můj první palačinkovač měl na plotýnce okraje a ty mi tam v určitých případech překáželi. Hodně sleduji různá videa se street foodem a všimla jsem si, že oni žádný okraj na té plotýnce nemají. Hledala jsem tedy něco podobného. V cenové relaci do 2 tisíc korun jsem našla právě ten od značky UNOLD, a proto byl pro mě jasná volba. Na výběr byly i další, ale ty už se pohybovali od 3,5 tisíc a výše…jednalo se o profesionální palačinkovače a to já zase nepotřebuji😊.

 

Obsah balení:

Uvnitř balení jsou 2 dřevěné pomůcky: špachtle a stěrka. Dále pak kabel, který se dá v případě potřeby sundat. Beru to jako výhodu, protože u některých kabel sundat nešel a časem hrozí, že ho při skladování poškodíte. Takhle ho po každém použití vyndáte a bezpečně uložíte.

Návod v češtině jsem nenašla, jen anglický, německý a jiné jazyky. Naštěstí anglicky docela rozumím, takže to není problém. Kdybych ale náhodou něco nerozuměla, nechám si to přeložit mobilem (mám na to nějakou aplikaci, přesně pro takové případy😊). V návodu jsem našla i pár receptů: na Crepes, Galletes, bezlepkové palačinky a také tipy na různé náplně. Určitě vyzkouším.

Přístroj je zabalený v tvrdé krabici, igelitu, a ještě vložený mezi polystyrenové výplně. Myslím, že balení je dostatečné, aby se při přepravě nic nepoškodilo.

 

Používání:

Na přístroji si nastavíte teplotu. Rozsvítí se červené tlačítko a ve chvíli, kdy zhasne můžete začít opékat.

Během chvilky se povrch zahřeje, je to tedy velice rychlé. Na poprvé jsem dala trošičku oleje…jen pro jistotu. Opravdu ale nebyl třeba. Dělala jsem omelety, palačinky, lívance…ani jedno se nepřilepilo. Samozřejmě nemohu říct, co bude za pár měsíců nebo delší dobu.

A jdeme kuchtit…

První jsem zkoušela palačinky. Akorát mi to moc nešlo s tou stěrkou, která byla přiložená v balení. Také jsem těsto udělala moc husté, což jsem samozřejmě zjistila až u poslední palačinky, kdy mě napadlo přidat trochu mléka-hned to šlo roztírat snadněji. Měla jsem zkusit jeden z receptů uvedených v návodu, a ne experimentovat s náhodným receptem z vyhledávače:-D. Po vychytání konzistence těsta to už šlo krásně, akorát jsem používala jinou stěrku na roztírání. S touhle se teprve musím naučit.

Miluju, jak to dělá krásně tenké palačinky, a navíc bez jediné kapky oleje. Jako dítě jsem znala jen takovou tu klasiku nasáklou olejem, a to mi nikdy nechutnalo. Tenkých francouzských palačinek se ale nemohu nabažit. Nejraději mám ty s jahodovou omáčkou a vanilkovou zmrzlinou. To je dobrota!

Na podruhé už to vyšlo krásně. Palačinky jsem pak nakrájela na nudle a polila je karamel a na to dala banán. Říkám tomu palačinkové nudle a jeto strašně dobré:-P. Anebo s jahodovou omáčkovou a vanilkovou zmrzlinou, to je taky vynikající.

 

Dále jsem dělala vietnamskou pizzu (ano, na tomhle přístroji toho můžete dělat mnohem více než jen pouhé palačinky:). Je to taková obložená omeleta na rýžovém papíru. Recept je jednoduchý: suchý rýžový papír dáte na rozpálenou plotýnku, nalijete na něj 2 rozšlehaná vajíčka. Počkáte, až bude vajíčko hotové a posypete šunkou, sýrem, nějakou zeleninou a ochutíte třeba chilli omáčkou. Určitě vyzkoušejte, je to fakt strašně dobré😊.

A tady máme kukuřičné placky. Skvělé je, že je připravíte bez kapičky oleje. Ideální pro lidi, kteří nesmí mastná jídla. Stejně tak se můžete udělat bramboráky a jiné placky.

Jelikož chci, aby mi vydržel co nejdéle, budu používat jen nástroje ze dřeva nebo silikonu. O kovu nemůže být vůbec řeč, to by se povrch poškodil. Stejně jako u pánve nebo plechu s nepřilnavým povrchem si zkrátka musíte dávat pozor, abyste ho nepoškrábaly. Doufám tedy, že mi dalších pár let vydrží😊.

Po použití jsem si jen namočila papírovou utěrku a otřela povrch. Vše šlo krásně setřít. Tohle je pro mě další plus. Nemusím umývat pánev, jen otřu desku a je to.

 

 

Co mě zklamalo:

Se vším jsem byla spokojená, až na dřevěnou stěrku. Zatím se mi s ní nedaří pracovat, ale třeba si na ní zvyknu. Mám doma ještě jinou, z toho starého palačinkovače a s tou se mi pracuje mnohem lépe. Stačí s ní lehce zakroužit po nalití těsta a palačinka je hotová. Určitě se dá někde i koupit, kdyby vám ta, která je součástí balení nesedla. Já to s ní každopádně nevzdám, a ještě to budu zkoušet. Možná se s ní má manipulovat jinak, než s tou původní a v tom dělám chybu (zkusím se podívat na internet, jestli tam není nějaké video, s tou samou stěrkou😊).

 

Čištění:

Jelikož se jedná o nepřilnavou plotýnku, nesmí se používat různé drátěnky apod. Nic, co by desku poškodilo. V návodu píší, že máte chvíli počkat, až trochu vychladne a otřít vlhkým hadříkem.

Potvrzuji, že pokaždé stačilo jen povrch otřít a zase byl jako nový.

 

Má tedy cenu si palačinkovač pořizovat nebo ne?

Za mě rozhodně ano. Když porovnám přípravu v pánvi a v tomhle přístroji, vyhovuje mi více právě palačinkovač. Chápu, že název napovídá, že byste měli přístroj používat pouze a jen na palačinky. Ale z mé zkušenosti vím, že se na něm dá dělat mnohem víc. Když už ho mám doma, chci ho využívat😊. Připravím na něm i lívance, omelety…vše bez jediné kapky olej a tím pádem i zdravěji.  

 Řeknu vám, že za mě je tenhle pomocník lepší než pánev s nepřilnavým povrchem. Zkoušela jsem totiž různé pánve, a to i hodně drahé, postupně se vše k povrchu začalo lepit a musela jsem koupit novou. Palačinkovač má navíc i větší plotýnku (33 centimetrů), takže můžete udělat ty krásně velké palačinky jako znáte z obchodu.

Máte rádi francouzské Crepes a podobné tenké palačinky? S tímhle přístrojem si je připravíte doma, a to velice snadno a rychle. Akorát byl u mě problém ten, že jsem si je dřív kupovala jednou za čas, ale od té doby, co mám doma palačinkovač, dělám je několikrát za týden:-D. Jsou tak dobré, že jim nejde odolat. Počítám, že to asi budete mít stejně:-D.

 

Tímto bych chtěla mockrát poděkovat za to, že mi web Magazeen.cz poskytl tento produkt k testování. Měla jsem možnost si vybrat, co se mi hodí a palačinkovač byl jasnou volbou. Už bez něj totiž nemůžu žít:-D. Postupně pro vás budu mít další zajímavé recepty…nápadů mám ještě mraky😊.

 

Více najdete ve videu:

 

Shrnutí informací o přístroji:

 

  • Cena: 1557 Kč
  • V balení je výrobník palačinek, dřevěná špachtle a dřevěná stěrka.
  • Přístroj má železohliníkovou plotýnku
  • Velikost plotýnky: 33 cm
  • Váha: 2,35 kg
  • Rozměry: 34,7×34,7×11,6 cm
  • Příkon: 1250 W

 

Ráda bych s vámi chtěla sdílet recept, na domácí sušené maso (jerky). Poslední dobou toho sušeného masa jíme nějak moc, což se dost prodraží. Rozhodla jsem se tedy, že si jerky zkusím vyrobit doma. Kdybyste to také chtěli zkusit, recept jsem objevila Extrafit.cz . Zajímavé je, že jsem sušené maso dřív nemusela a teď bych ho mohla jíst po kýblech😊.