Baklavu mám moc ráda. Pro někoho může být sladká, ale já sladké ráda, takže mi chutná😊. Chtěla jsem si ji udělat doma, ale nikde jsem nemohla narazit na to zatracené filo těsto. Hledala jsem ho v různých obchodech a nenašla. Pak jsem ho přestala hledat a ejhle – našla ho:-D. Zajímavé, že když něco hledáte, tak to nenajdete a když to přestanete hledat, tak najdete. Máte to tak taky i v životě?

Filo těsto, bez kterého baklavu neuděláte jsem objevila na trhu v Šestajovicích. Byl tam jeden pán, který nabízel plno dobrot. Samozřejmě jsem vám obchod vyfotila i si vzala vizitku…bohužel ani jedno nemůžu najít. Asi to přestanu hledat a ono to na mě někde časem samo vyskočí:-D.

Doma jsem měla ještě zbytek vlašských ořechů, které jsme si nasbírali u pole, zvolila jsem náplň z nich. Akorát to bylo málo, tak jsem ještě přidala mandle. Dělá se i pistáciová, mix různých ořechů apod. Tak třeba příště.

 

Novinka: Filo těsto jsem objevila na rohlik.cz za 69Kč. Nevím, jestli budou stejně velké pláty jako u toho mého nebo stejný počet. Pokud někdo budete kupovat, napište mi prosím, jestli je to stejné nebo se něčím liší.

 

Náplň:

  • 400 gramů ořechů. Já měla jen 200g vlašských ořechů a 100g mandlí, takže jsem použila o něco méně. Baklava byla o něco nižší, těch 400 gramů je tedy ideální. Je na vás, kolik čeho použijete. Anebo přidejte 100g pistácií a budete mít takový mix.
  • 1 lžíce mleté skořice (7 gramů)
  • 200g rozpuštěného másla

Dále:

  • 500g filo těsta (to moje mělo 16 plátů)

Sirup na polití

  • 200g krupicového cukru
  • 115ml vody
  • 100g medu

Postup

Ořechy nakrájejte najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem a mletou skořicí.

Filo těsto položte na vymazaný anebo pečícím papírem vyložený plech. Jelikož se těsto bude řezat, nedoporučuji podložky na pečení, protože byste si ji omylem mohli proříznout.

Na plech položte 1 plát filo těsta. Je velice tenké.

Těsto posypte ¼ hrnkem ořechové náplně.

Tip: Na odměřování používám hrnkové odměrky. V sadě je odměrka na ¼ hrnku, ½ hrnku, 1/3 hrnku a 1 hrnek. Skvělá pomůcka, která je přesná na rozdíl od hrnku, kde třeba těch ¼ hrnku hůře odhadnete. Používám i lžičkové odměrky, s těmi jsem zase odměřovala skořici.

 

Náplň rozetřete do stran, aby byla tak nějak rovnoměrně. Těsto je tenké, proto pracujte lehce, aby se neprotrhlo.

Zakryjte dalším plátem těsta. Potřete rozpuštěným máslem a opět přidejte ¼ hrnku náplně.

Takto opakujte do spotřebování těsta: těsto, máslo, náplň a znovu těsto, máslo a náplň.

Končit budete těstem, které potřete rozpuštěným máslem.

Poznámka: Některá  těsta mají 18 plátů, to moje mělo jen 16. Baklava byla o něco nižší, než jsem zvyklá z obchodu, ale to je jen drobný detail.

Nyní těsto nařežte ostrým nožem na kosočtverce. Při táhnutí nožem se mi těsto krabatilo, proto jsem ho spíše přikládala a tím těsto nařezala.

Pečte na 175 stupňů 35-45 minut pěkně dozlatova.

 

Sirup

Cukr, vodu a med přiveďte k varu a 10 minut povařte na nízkou teplotu. Vařící sirup nalijte na baklavu právě vytaženou z trouby.

Baklavu nechte odležet, aby se sirup vsákl do těsta. Ideálně počkejte do druhého dne, než se do ní pustíte. Já jsem jí nechala přes noc na plechu ve vychladlé troubě…ale přiznávám, že jsem pár kousků hned ochutnala. Nešlo odolat:-P.