Pečení vánočního cukroví je v plném proudu. Jestli u nás něco nesmí chybět, tak jsou to právě rohlíčky. Tyhle mandlové se úplně rozsýpají na jazyku.

Na obalení jsem použila doma vyrobený práškový vanilkový cukr. Zjistila jsem, že tento malý detail na výsledné chuti změní hodně. Pravá vanilka dá rohlíčkům úplně jiný nádech.

 

Rohlíčky jsou veganské, bez vajec, mléka i laktózy

 

Suroviny:

  • 140 g hladké mouky pšeničné (můžete nahradit špaldovou)
  • 140 g změklého rostlinného másla ALSAN
  • 60 g mletých mandlí
  • 60 g moučkového cukru nebo moučkového třtinového cukru
  • ½ lžičky kulinární matchy Matcha CHEF (2 gramy)

 

Na obalení:

  • Vanilkový cukr

 

Množství: 2 plechy

Postup

Mouku, změklé máslo a mandle dejte do mísy. Přidejte prosátý cukr a matchu (tu také prosijte).

Vypracujte těsto a dejte ho přes noc do lednice.

Po vyndání z lednice pracujte rychle, pokud těsto hodně povolí, budou rohlíčky placaté (nebudou držet tvar).

Utrhněte si kousek těsta, vyválejte kuličku a z ní hada asi 5 cm dlouhého. Zahněte do tvaru písmene C a dejte na plech.

Pečte na 175 stupňů asi 15 minut. Rohlíčky lehce ztmavnou na okrajích.

Během pečení dejte zbytek těsta do lednice.

 

Tip:

Zapomněli jste těsto vyndané a je dost povolené? Vyválejte rohlíčky, dejte je na pečící papír a pak přeneste do lednice. Nechte je tam 10-15 minut ztuhnout a pak teprve dejte do trouby.

 

Po upečení rohlíčky pocukrujte vanilkovým cukrem. Já jsem použila doma vyrobený vanilkový cukr a na chuti je to hodně znát. Kdo chce, může rohlíčky dát do mísy s cukrem a obalit celé, mně stačí, když jsou posypané:-).

 

Domácí vanilkový cukr:

Rozmixujte na prášek 1 vanilkový lusk a 250 gramů cukru. Místo cukru krupicového můžete i v tomto případě použít cukr třtinový.