Máte chuť na pořádný poctivý burger? V tom případě, jste na správném místě. Dneska mám pro vás totiž recept na pořádně nacpané Bacon burgery. Pro inspiraci jsem si dojela do McDonalds a doma jsem pak zkusila připravit to samé.
Akorát tam mám jinou omáčku – použila jsem moji domácí BigMac omáčku, protože tu jejich se mi nedaří vyladit. Brzy si ale budu zkoušet vyrobit domácí BBQ omáčku, podle mě něco takové uvnitř toho burgeru je, akorát ještě v kombinaci s majonézou. Zatím tedy jiná omáčka, ovšem o nic méně chutnější. Zaručuju vám, že si dáte pořádně do nosu. Já slintám jen když to teď zase vidím na videu:-D. Tady je akorát sestavuju:
Video – sestavení burgerů
Domácí hamburgerová houska, hovězí, opečená slaninka, kyselé okurky, čedar, volské oko, nakládané jalapeňo…tomu nejde odolat.
Suroviny:
- Domácí hamburgerové housky (recept najdete tadyú)
- 1kg mletého masa smíchaného s 2 lžičky soli a ¼ lžičky pepře
- 100g slaniny – plátky
- 1 dávka Big mac omáčky
- Kyselé okurky
- Čedar- plátky
- Nakládané Jalapeňos Chilli doctor
Volitelné: Karamelizovaná cibulka
Volitelné: Vajíčka na volská oka (doporučuji dát, je to skvělé)
Nechce se vám pokaždé dělat s plackami masa? Můžete si připravit maso do mrazáku – Maso na burgery – recept
Jalapeňos papričky
Tyhle nakládané Jalapeňos kupuji u Chilli doktora. Máme jich doma obrovskou spotřebu. Dávám je na pizzu, do baget, hamburgerů…prostě úplně do všecho:-D. Jsou pálivé jen lehce, takže nepřebijou chuť jídla.
Big mac omáčka
Recept na BigMac omáčku (tedy omáčku, která je v hamburgeru od McDonalds) jsem dávala do kupy několik let. Je vynikající! Když dělám burgery, nesmí chybět.
Karamelizovaná cibulka
Jestli chcete burger ještě vylepšit, udělejte si karamelizovanou cibulku. Ta sladká chuť se k burgerům neskutečně hodí. Je to jako závislost – dávám jí do každého hotdogu i hamburgeru, který dělám. Jo a ještě k bramborovým knedlíkům plněnými uzeným masem.
Postup
Připravte si tác/prkénko a rozložte na něj suroviny na plněné hamburgerů, ať máte všechno po ruce. Kyselé okurky nakrájejte na tenké plátky, Jalapeňos vyndejte z nálevu, také si připravte skleničku Big mac omáčky a skleničku karamelizované cibulku.
Dále připravte tolik volských ok, kolik budete dělat burgerů. Já mám raději více udělané, Jarda zase se tekutým žloutkem.
Slaninu upečte pěkně dozlatova.
Mleté maso smíchejte se solí a pepřem a dobře propracujte.
Z masa udělejte 8 placek a opečte je. Já je peču buď na palačinkovači anebo na elektrickém grilu.
Když je venku hezky, peču je na grilu (na dřevě), to je nejlepší! Nepoužívejte žádný olej, maso tuk pustí, tak by to bylo zbytečné.
Tip: Mě se zatím osvědčilo toto hovězí maso z Billy. Jmenuje se to hovězí maso mělněné speciál, má 300 gramů a je trochu dražší. Dřív jsem zkoušela i nějaké levné – kilo za stovku si pamatuju, a to byl děs. Pustilo to tolik tuku, že nezbylo skoro žádné maso. O chuti masa ani nemluvím… Tohle mi chutná, používám ho i na boloňské
Maso pravidelně otáčejte – uvnitř má být ještě lehce růžové. Pozor na přepečení masa, je pak suché. Když si nejste jistí, tak ho nakrojte a podívejte se dovnitř. Po upečení na maso položte sýr, ať se pěkně rozpustí
Housky rozřízněte a opečte na suché pánvi dohněda.
Složení burgeru
Začněte tím, že potřete housku omáčkou Big Mac. Na to přijde kyselá okurka (někdy dávám ještě plátky rajčat), volské oko, maso se sýrem, nakládané Jalapeňos, slaninka (nebo jí dejte pod maso) a nakonec karamelizovaná cibulka, pokud jí používáte.
Pár fotek se skládání burgerů:
Zaklopte, propíchněte špejlí a můžete podávat.
Nově to dělám tak, že burger nepotírám omáčkou vůbec a při jezení si lžičkou burger poliju, kousnu si a pak zase. Ta omáčka je strašně dobrá a protože se mi jí nikdy nepodařilo dát do hamburgeru tolik, kolik bych chtěla, začala jsem to dělat takhle😊
Co k hamburgeru?
Americké brambory – recept