Tento recept mám moc ráda. Myslela jsem, že už jsem ho na blog přidávala, ale to jsem se mýlila. Konečně to tedy napravuji a dávám ho sem. Je to recept na batátové brownies s ovesnou moukou. Mouku jsem použila domácí, jsou to totiž jen rozmixované ovesné vločky, takže je zbytečné kupovat.
Dále v brownies najdete batátové pyré, med, arašídové máslo, mléko, kakao a pár dalších základních surovin.
Někdo si možná říká, že těsto bez rozpuštěné hořké čokolády není těsto na brownies. Ochutnejte a přesvědčte se o opaku. Místo čokolády jsem použila hořké kakao, které mám na rozdíl od čokolády stále doma a výsledek je vynikající.
Suroviny:
- 130g batátového pyré = uvařené a rozmačkané brambory
- 100g medu
- 70g arašídového másla (používám jedině máslo z pražených arašídů)
- 30g ovesných vloček
- 30g mléka
- 25g hořkého kakaa (1/4 hrnku)
- ¾ lžíce kokosového oleje
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1/8 lžičky soli
- Hrst pekanů (10ks/15 gramů)
Volitelně: 20g arašídových nebo čokoládových peciček
Veganské brownies: Stačí vyměnit med za čekankový sirup a použít mandlové mléko. Zbytek receptu už je zcela veganský
Suroviny
- Použila jsem kokosový olej s avokádovým olejem, sehnala jsem ho na www.zdravizesrilanky.cz
- Kakao jsem použila holandské
- Pecičky z arašídového másla prodává www.pepis.shop
Postup
Začněte výrobou ovesné mouky. Vezměte jemné ovesné vločky a dejte je do mixéru. Stačí 1-2 minuty mixovat a mouka je hotová. Pro přípravu menšího množství, jako je třeba u tohoto receptu stačí nasypat vločky do elektrického mlýnku na kávu, ten si s ním hravě poradí.
Batáty oloupejte, nakrájejte na větší kostky a uvařte doměkka. Vodu nesolte. Uvařené budou tak za 15-20 minut.
Uvařené batáty sceďte, nechte okapat v sítu a poté dejte do mísy. Pomocí šťouchadla na brambory nebo tyčového mixéru udělejte z batát hladkou kaši/pyré. Nechte zcela vychladnout.
V druhé míse mezitím smíchejte arašídové máslo, med, mléko, kakao, rozpuštěný kokosový olej, kypřicí prášek a ovesnou mouku. Přidejte vychladlé pyré z batát a dobře promíchejte a nasekané pekany (můžete nahrubo i najemno). Kdo chce, přidá ještě hrst arašídových nebo čokoládových peciček.
Připravte si kulatou dortovou formu. Já používám silikonovou, takže jsem pečící papír nepoužila, ale do kovové formy ho určitě použijte. Těsto nalijte do formy a pak s ní párkrát klepněte o linku. Ještě jsem na těsto nasypala pár peciček, aby byly pěkně vidět.
Formu dejte na rošt do středu trouby. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 23-30 minut. V mém případě stačilo 23 minut, ale jako vždy záleží na troubě.
Po vyndání z trouby nechte brownies alespoň 30 minut ztuhnout, pak teprve vyndejte z formy. Nakrájejte jako pizzu.
Brownies jsem podávala polité 85% hořkou čokoládou Lindt a arašídovým máslem.