Tentokrát mám pro vás něco absolutně dokonalého: CHEESE TEA!
Cheese tea jsem poprvé objevila na pražské Sapě. O co jde?
Poprvé se cheese tea objevilo na Tchaj-wanu kolem roku 2010…tedy jestli jsou informace na Google správné😊. Postupně se tento nápoj rozšířil po celé Asii. Nyní stále nabírá na oblibě a tak je jen otázkou, kdy se stane hitem i v ČR.
Jedná se o nápoj doplněný sýrovou pěnou. Základ může být ovocný, horký či studený čaj, káva, čokoláda apod. Na to přijde pěna z krémového sýra typu Philadelphia (já používám žervé), mléka, šlehačky, cukru a trošky soli. Pěna mi nejvíce připomíná cheesecake, možná i proto jsem se do ní okamžitě zamilovala.
Dnešní recept je na jahodový cheese tea. Zatím si ho u nás asi moc nekoupíte a proto je domácí výroba prakticky jedinou možností. Cenově to taky nebude veselé, prodává se za 100-150Kč podobně jako bubble tea, takže i proto je lepší si ho udělat doma😊.
Jdeme na to?
1.KROK Jasmínový čaj
Základ má být jasmínový čaj. Já jsem ho zatím nesehnala, místo něho jsem ale v kuchyni objevila zelený čaj s jasmínem a použila ten. Porovnávala jsem ten můj a kupovaný a chuťově jsou stejně dobré, takže nevadí, že to není 100% jasmín.
1 lžičku zeleného čaje s jasmínem zalijte 150ml vařící vody. Jelikož je to čaj zelený, používám vodu o teplotě 80 stupňů, aby čaj nezhořknul.
Nechte 10 minut louhovat a přeceďte.
Poté čaj dejte vychladit do lednice. Vychlazení je důležité, jinak by se rozpustili mražené jahody a nápoj by neměl tu správnou konzistenci.
2.KROK Sýrová pěna
- 100ml smetany ke šlehání
- 100g žervé
- 50g krupicového cukru
- 50ml mléka
- ½ lžičky soli
Vychlazenou smetanu ke šlehání začněte šlehat. Chceme, aby byla hustá, ale ne úplně dotuha vyšlehaná. Má to být pěna a ne šlehačka…nehledě na to, že když bude pěna moc hustá, nepůjde nápoj moc dobře pít.
V druhé misce smíchejte žervé, cukr a pak přidejte i mléko. Vmíchejte šlehačku. Nyní přidejte sůl. Je důležitá kvůli chuti. Díky ní bude pěna chutnat jako cheesecake, zkrátka bude mít tu správnou chuť. Ne každý je ale zvyklí solit a proto je možné, že vám bude stačit ¼ lžičky namísto půl. Vyzkoušejte a uvidíte😊.
Pěnu ještě minutu šlehejte elektrickým šlehačem. Konzistenci si postupně vychytáte. Má to být pěna, stále tekutá. Já to taky občas přeženu a pěna je moc hustá, stane se😊.
Pěnu přelijte do uzavřené nádoby. To, co nespotřebujete uložte do lednice. Spotřebujte do 3 dnů. Před použitím krátce prošlehejte, aby měla zase tu správnou konzistenci.
3.KROK Jahodový nápoj
- 250g mražených jahod
- 150ml vychlazeného zeleného čaje s jasmínem
- 50ml mléka
- 2 lžičky cukru
Vše rozmixujte. Nápoj bude mít pěkně hustou konzistenci. Toto množství je na 1 nápoj.
Připravte si velkou sklenici anebo kelímek (já si schovala ten od originálu ze SAPY). Nalijte jahodový nápoj a na to dejte pěnu. Dává se jí docela dost, asi 100ml na jednu porci.
Jak se Cheese tea pije?
Je to novinka, takže je jasné, že asi přemýšlíte nad tím, jak se to pije. Je to snadné:
- Nápoj nikdy nemíchejte
- Nejčastěji se pije bez brčka. Nápoj vám proteče pěnou při naklonění a vy tak budete pít pěnu i nápoj zároveň. To je u pití cheese tea důležité – pít oboje zároveň, jen tak si totiž nápoj vychutnáte.
- Já to dělám tak, že si dám do kelímku brčko. Nejdříve si loknu pěnu (bez brčka) a pak se napiju brčkem. I tak budete pít oboje zároveň😊.