Americké lívance jsou u nás doma jednoznačně číslo jedna. Tak dobré lívance jsem ještě nikdy nejedla…a že jsem těch receptů zkoušela hodně😊.
Líbí se mi, že se to obejde bez oleje. Nějak ty lívance smažené v oleji nemusím. K tomu čokoládová omáčka a je to perfektní.
Lívance:
- 200g mléka
- 150g hladké mouky
- 20g rozpuštěného másla nebo oleje (2 lžíce)
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (5 gramů)
- 1 vejce vel. M
- Špetka soli
Čokoládová omáčka:
- 120ml mléka
- 70g krupicového cukru
- 45g arašídového másla
- 30g čokolády (5 kostek)
- 15g hořkého kakaa
- 2 lžičky kukuřičného škrobu (7 gramů)
Lívance
Mouku smíchejte s kypřicím práškem. Přidejte mléko, vejce, cukr, sůl a rozpuštěné máslo (tedy vše ostatní).
Dobře promíchejte. Nechte 5-10 minut odležet.
Na 1 lívanec budete potřebovat asi ¼ hrnku směsi, což je 60ml. Já používám hrnkové odměrky. Pak mám jeden lívanec jako druhý.
Lívance dělám na palačinkovači. Zapnu ho na střední teplotu a naliju těsto. Vejdou se mi tam 3-4 lívance. U první várky raději vezmu kousek másla a lehce povrch potřu, aby se těsto nepřilepilo (jen pro jistotu). Pak už nic nedávám.
Právě díky pečení na sucho budou mít lívance krásně sametový hladký povrch.
Počkejte, až zezlátnou a otočte.
Tip: Po nalití těsta kontrolujte lívanec jen nadzdvihnutím okraje nožem či jinou pomůckou. Když celý lívanec zvednete, odlepí se od povrchu a pak ho dáte ještě dopéct, nebude mít tak hezký povrch. Stačí u jednoho nakouknout pod okraj a jak uvidíte barvu, jak na fotce otáčejte.
Není třeba kontrolovat všechny lívance. Jsou stejně velké, a proto stačí kontrolovat jeden a až bude, otočit všechny.
Omáčka
Do misky nalijte trošku mléka. Přidejte kakao a škrob. Metličkou důkladně rozmíchejte.
Zbytek mléka a cukr přiveďte k varu. Vlijte obsah misky a míchejte metličkou, dokud směs trochu nezhoustne.
Dále přidejte na kousky nakrájenou čokoládu a arašídové máslo. Vařte přibližně 5 minut za stálého míchání. Omáčka ještě zhoustne.
Lívance podávejte přelité horkou omáčkou.