Tenhle recept byl čistá improvizace. Lednice byla prakticky prázdná a už byl čas oběda. Výsledkem je plněná tortilla/burrito…za mě asi ta nejlepší jakou jsem kdy jedla (a že jsem plněných tortill ochutnala hodně).
Líbí se mi, že se jedná nejen o velice rychlý recept, ale i zdravý (a dokonce jsem to zvládla i bez masa).
Budete potřebovat:
- 1 Rýže na mexický způsob z rychlevareni.cz
- ½ sáčku mražené kukuřice
- Pikantní hummus (sehnala jsem v Bille)
- Pšeničné tortilly (používám jedině Lidl, skvěle se s nimi pracuje)*
- Uzené tofu – 1 balení (cca 150 gramů?)
- Ledový salát nebo jiný druh salátu
Dresink:
- 200g zakysané smetany
- 1 lžička prášku z chipotle papriček od Chilli doctor
- Sůl, Pepř
*na výběr jsou světlé, ale i celozrnné tortilly
Postup
Jako první jsem dala vařit Mexickou rýži podle návodu. Jen se zalije studenou vodou, 5 minut povaří a nechá chvilku odstát. Současně jsem dala vařit i kukuřici, také na 5 minut.
Než se vše uvařilo, nakrájela jsem si tofu na kostky a na suché pánvi ho opekla ze všech stran dozlatova. Pokud není pánev nepřilnavá, použijte kousek ghíčka nebo oleje.
Dresink:
Smíchejte zakysanku, trochu soli, pepře a chilli dle chuti. Já používám pokaždé jiný druh chilli. Dnes jsem použila Chipotle – není moc pálivé a dodá dresinku skvělou uzenou chuť. Jelikož je každé chilli jinak pálivé, bude se lišit i dávkování. Ráda také používám prášek z Jalapeňos papriček.
A jde se plnit:
Tortillu neohřívám. Rovnou jí položím na rovnou plochu a začnu plnit.
Jako první jsem potřela tortillu humusem, na to dala salát nakrájený na nudličky, pak mexická rýže, kukuřice a trochu chilli dresinku.
Náplň vyšla na 6 tortill, což je přesně jedno balení.
Zabalte (viz video) a opečte pěkně dozlatova ze všech stran na suché pánvi/palačinkovači anebo v panini grilu.
Video recept:
Rozřízněte na půl anebo podávejte vcelku.
Obměny
Dále můžete přidat červené fazole, nakládané jalapeňos…