Flan je španělský dezert z mléka, smetany a vajec. Je to vlastně zapečený puding s karamelovou omáčkou. Karamel nalijete na dno zapékacích misek a na něj nalijete vaječnou směs. Po upečení se část karamelu smíchá s flanem a část zůstane tekutá. Pro milovníky karamelu doporučuji udělat karamelu víc a při vyklopení upečeného flanu z misek ještě přidat další karamel. Na flanu není karamelu nikdy dost.

Suroviny

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 100ml plnotučného mléka
  • 100ml smetany ke šlehání
  • 50g cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového extraktu

Na karamel:

  • 100g cukru
  • 50ml vody

Pomůcky: malé zapékací misky/silikonové misky, vysoký plech, malý hrnec nebo pánev, mixér/tyčový mixér

Příprava

Příprava karamelu:

  1. Vodu a cukr dejte do malého hrnce a promíchejte. Je to poslední míchání. Přiveďte k varu a bez míchání nechte redukovat.Stačí na střední stupeň aby se tolik nepřipaloval.
  2. Opravdu po celou dobu karamel nemíchejte, jinak celý karamel začne tvrdnout a tvořit hrudky
  3. Když je karamel tak akorát zlatý (ne hnědý) odstavte a nechte vychladnout.

 

Příprava flanu:

  1. Všechny suroviny na flan rozmixujte
  2. Do zapékacích misek nebo misek na creme brulee/flan rozdělte karamel.
  3. Položte je do vyššího plechu. Do plechu nalijte vodu tak aby sahala do půlky forem
  4. Pomalu pomocí naběračky nalijte směs na flan.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů po dobu 40-45 minut. Po vychlazení ještě ztuhne.
  6. Misky vyndejte z plechu a po vychladnutí dejte do lednice na několik hodin ztuhnout.
  7. Po vychlazení flan obřízněte nožem a vyklopte na talířek (nejlépe vypadá bílý) a můžete podávat.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny