Chtěli byste do jídelníčku zařadit tofu, ale netušíte, jak ho upravit? Vyzkoušejte tento rychlý recept. Hodně lidí se tofu vyhýbá pro jeho nevýraznou chuť. Já naopak v té nevýraznosti vidím velkou výhodu – jak tofu ochutíte, tak bude chutnat, a to znamená tisíce možností. Já si z tofu například dělám sladký proteinový puding a je naprosto vynikající.
I v případě, že vám tofu nechutná věřím, že vás tento recept mile překvapí. Přítelovi tofu vůbec nechutnalo, a proto jsem začala zkoušet různé úpravy. Tohle je zatím můj největší favorit. Chuťově je to velmi zajímavé jídlo – je sladké, slané, kyselé, pálivé…prostě Asie, jak má být. Právě to mě na té asijské kuchyni nejvíce baví, spojení různých chutí.
Suroviny
- 2 kostky neochuceného tofu (360 gramů)
- 2 lžičky rýžového octa
- 2 lžičky sójové omáčky light Pearl river (Billa)
- 2 lžičky sezamového oleje (stačí i slunečnicový)
- 35g kukuřičného škrobu (5 lžic)
- 2 lžičky slunečnicového oleje
Dále
- 70g sójové omáčky light Pearl river (Billa)
- 70g medu
- 1 lžíce strouhaného zázvoru (15g)
- 2 lžičky sezamového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky kukuřičného škrobu (10 gramů) a 2 lžičky studené vody
- 1 lžičky mletého sečuánského pepře (já jsem použila červený kampotský, protože jsem ho neměla)
- 1 BOK Choy -v balení byly 2 kousky(já jsem použila Pak choy, které měly v Bille)
- + já jsem ještě použila Jalapeno prášek Chilli doctor, protože milujeme pálivé:-)
Pomůcky: pánev WOK (ten můj je z denishenry.cz)
Bok choy/Pak choy – přiznám se, že jsem tenhle druh zeleniny používala poprvé v životě a vlastně ani pořádně netuším, jestli je to salát, zelí či co:-D. Do receptu lze použít bok i pak choy. Já jsem to koupila v Bille v balení po 2 kusech, co z toho to je ale netuším:-D.
Takhle to vypadá. Dole se odkrojí ta tvrdá část, jinak se jí celé – bílá i zelená část.
Nápad: Zkusila jsem odkrojenou část postavit do vody. Denně budu měnit vodu. Nechávám si takhle dorůst jarní cibulku a různé saláty, tak to třeba půjde i tady: Můžete to taky zkusit:-).
Tentokrát jsem si trochu vyhrála a udělal jsem hned několik jídel – kromě tofu po sečuánsku bylo i vietnamské kuře a sezamové kuře.
Postup
Tofu nakrájejte na kostky. Já jsem je asi udělala moc malé, ale ono na tom asi tolik nezáleží. Kostky dejte do síta a přelijte vroucí vodou. Nechte okapat.
Kostky tofu rozložte na utěrku a osušte. Tento krok je důležitý, tofu by nemělo být mokré, aby na něm držel škrob, který se bude přidávat v následujícím kroku.
Do mísy dejte 2 lžičky sójovky, 2 lžičky rýžového octa a 2 lžičky sezamového oleje nebo slunečnicového, pokud ho nemáte. Promíchejte a přidejte tofu. Opět promíchejte. Nyní začněte přidávat jednu lžíci kukuřičného škrobu po druhé. Stále míchejte.
Během míchání si už rozpalte Wok. Dejte do něj lžíci slunečnicového oleje. Přidejte tofu a míchejte, dokud se neopeče ze všech stran. Já jsem sklokeramiku měla na stupeň 8 z 9.
Když je tofu pěkně dozlatova usmažené (trvá to 3-5 minut), sundejte ho z pánve a dejte okapat na papírovou utěrku.
Pánev otřete do sucha.
Příprava omáčky – V misce smíchejte 70g sójové omáčky, 70g tekutého medu, 15g strouhaného zázvoru, 2 utřené stroužky česneku, 2 lžičky sezamového nebo slunečnicového oleje a 1 lžičku mletého sečuánského pepře (nebo čerstvě namletého červeného pepře). Použít lze i celý černý pepř, který čerstvě namelete. V menší misce rozmíchejte 2 lžičky kukuřičného škrobu (to je 10 gramů) s 2 lžičkami studené vody. Promíchejte a vlijte do misky s omáčkou Nyní je omáčka připravená.
Bok choy nakrájejte na silnější plátky a 2-3 minutky opékejte na suché pánvi.
Připravenou omáčku promíchejte a vlijte do pánve a tofu. Vařte 2-3 minuty do zhoustnutí omáčky. Tentokrát stačí na střední teplotu (při vysoké se omáčka snadno připálí a také se rychle vypařuje).
Je omáčka moc tekutá? Rozmíchejte si škrob s vodou a po kapkách přidávejte. Když se omáčka dostatečně vaří je otázka pár sekund, než uvidíte výsledek zahuštění. Pokračujte, dokud vám konzistence nebude vyhovovat. Omáčka má být akorát hustá – ani moc ani úplně tekutá😊.
Je omáčka moc hustá? Přidejte trochu vody nebo zeleninového vývaru.
Podávejte s rýží. S vaječnými nebo rýžovými nudlemi by to ale jistě bylo také skvělé. Tofu je díky sójové omáčce slanější, proto bych rýži nechala nesolenou.
Suroviny:
- Rýžový ocet: Sehnala jsem ho v Bille
- Sójová omáčka light Pearl river – Každá omáčka je jiná, proto jsem se naučila, že budu vždy psát typ😊. Koukněte tedy po sójovce s nápisem light. Nedávno jsem koupila nějakou „sójovku“ a chutnalo to jako klasické Maggi (mám dojem, že to bylo od společnosti Vitana, ale nevím jistě).
- Jestli chcete nakoupit kvalitní sójové omáčky za super cenu vyražte do pražské tržnice Sapa. Je tam Tamda foods, což je takové asijské Makro. Mají tam klasické věci a pak také tisíce druhů rýže, nudlí i omáček. Výhodou jsou velká balení omáček, které se vyplatí.
- Nový objev: V Bille jsem objevila tofu ochucené chilli a limetou. Použila jsem jedno neochucené a jedno tohle. Ono to ale asi moc cenu nemělo, jak se to přelévá horkou vodou apod. V omáčce se ta chuť asi ztratila (nerozeznala jsem rozdíl mezi ochuceným a neochuceným). Nicméně samotné, jen tak opečené, co jsem ochutnala je absolutně fantastické. Musím si ho tam zase zajet koupit. Ted ho měli v akci za dvacet korun. Stačí opéct plátky tofu na sucho na pánvi, přidat rýži, nějakou dušenou zeleninku a máte během pár minut skvělou večeři.
- Kukuřičný škrob: Jelikož škrob používám dost (na výrobu kosmetiky i vaření) kupuji velké balení. Jestli už vás nebaví kupovat malé balení, mrkněte na Kutilov.cz. Kupuji velký kýbl a vystačí mi to na celý rok.
Tip na příště: