Během pravidelných návštěv pražské Sapy jsem si zamilovala smažené kuře. S Jardou jsme to pojmenovali…a prosím neukamenujte mě za to – Vietnamské KFC😊. Jedná se o kousky kuřecího masa namočené do těstíčka, které se osmaží. Prodává ho tam jen jedna moc milá paní. Vždycky se u ní zastavíme pro pár kousků.

Kuře nám zachutnalo natolik, že jsem pátrala a zkoušela různé recepty. Konečně jsem dosáhla stejné chuti, a proto bych se vámi o recept na toto vynikající kuře chtěla podělit. Věřím, že si ho zamilujete tak jako my😊.

 

Suroviny:

  • 750g kuřecích prsou

Těstíčko:

  • 240g vody
  • 160g hladké mouky
  • 30g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • Volitelně: 1 lžička jalapeno prášku Chilli doctor (jsou různé druhy chilli, s pálivostí můžete experimentovat)*.
  • 1 vejce vel. L

Pomůcky: Na smažení jsem použila WOK (mám ho z denishenry.cz)

  • Olej na smažení

*Chilli doctor nabízí Chilli prášky nerůznějších pálivostí. Z méně pálivých doporučuji Jalapeño anebo Chipotle (uzená paprika), z více pálivých pak Habañero, Anebo pokud chcete pořádné pálihubky, použijte Carolina reaper:-D. To ale opravdu jen pro odvážné….je to zabiják:-D

 

Kuře jsem dělala společně s tofu po sečuánsku a sezamovým kuřetem. K tomu byla rýže a sweet chilli omáčka.

 

 

Postup

Všechny suroviny kromě masa jsou na těstíčko. Dejte je do misky a metličkou rozmíchejte do hladka, aby v něm nebyly hrudky.

Kuřecí maso očistěte a nakrájejte na plátky. Maso lehce posolte z obou stran.

Do Woku dejte dostatečné množství oleje a zahřejte ho. Já dávám stupeň 8 z 9 na sklokeramice. Na indukci bych asi trochu ubrala, aby maso po upečení uvnitř nebylo syrové, což se při moc vysokých teplotách stává.

Kousek masa vložte do těstíčka, nechte trochu okapat a vložte do oleje. Opakujte, dokud nezaplníte místo v pánvi. Maso se bude opékat ve více várkách.

Smažte z obou stran pěkně dozlatova. V průběhu smažení pravidelně otáčejte.

Maso vyndejte, dejte na papírovou utěrku a nechte okapat. Pokračujte s další várkou.

 

Jak podávat

Vietnamské kuře chutná stejně dobře teplé jako studené. Já si k němu dávám mističku sweet chilli omáčky nebo sladké sójové omáčky. Případně nějaká sladší chilli omáčka je ideální. Můžete experimentovat a dát mi vědět, co jste k němu vyzkoušeli😊.

 

Poznámky:

Přebytečné těstíčko vytvoří v pánvi malé hrudky, které se rychle připálí a proto je hned, jak je uvidíte vylovte😊.

 

Tip na příště:

Mongolské kuře (čína)

Sesamové kuře (čína)

Tofu po sečuánsku (čína)