Houskový knedlík mi na stránkách chybí a tak to dnes konečně napravím.

Důvod byl ten, že jsem houskový knedlík více než 10 let nedělala. Měla jsem na něj špatné vzpomínky z dětství a proto jsem dělala různé knedlíky, ale houskový ne. Rodiče je dělali docela často a protože se báli syrových vajec, vařili knedlík o dost déle. Výsledkem byl dost rozvařený knedlík, přesněji řečeno půlka bláto a půlka knedlík. Hodně dlouho jsem tuhle vzpomínku měla v hlavě. Letos jsem se ale konečně odhodlala a pustila se do jeho přípravy. Jak to dopadlo?

Musím říct, že houskový knedlík je opravdu vynikající, když je správně uvařený. Dělala jsem ho k maďarskému segedínu a moc jsme si na něm pochutnali. Teď už se ho nebojím a určitě brzy tento recept zopakuji.

 

Nemáte doma pečivo?

Já jsem pečivo také neměla, a proto jsem si je upekla. Mám recept na rohlíky/housky kynoucí jen 10 minut, tak jsem je rychle upekla a pustila se do knedlíku.

 

Co dělat, aby vám knedlík nepopraskal?

Důležité je nevařit knedlík na nejvyšší teplotu. Když bude voda moc bublat, je dost možné, že popraská. Slyšela jsem i tip, že se má dát do vroucí vody 1 lžíce hladké mouky a knedlík nepopraská, osobně ho ale nemám vyzkoušený. Někdo knedlíky zase dělá jedině v páře, zabalené v utěrce.

 

 

Suroviny:

  • 500g polohrubé mouky
  • 260g vlažného mléka
  • 2 rohlíky na kostičky (já 120g)
  • 1 vejce vel. M
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli

 

Postup

Mouku smíchejte se solí a nasypte do mísy, udělejte v ní důlek a do něj nasypte sušené droždí a cukr. Zalijte vlažným mlékem a nechte 10 minut vzejít kvásek.

Přidejte vejce, rohlíky nakrájené na kostky a dobře promíchejte. Zakryjte utěrkou a nechte 60 minut kynout.

Z těsta vyválejte 2 šišky bez prasklin (pomáhá navlhčit si ruce a ještě knedlíky poválet). Nechte 15 minut nakynout.

Knedlíky vařte v osolené horké vodě. Teplotu nastavte na ¾ výkonu. Do velkého hrnce by se vám měly vejít oba zároveň. Nastavte si minutku a po 10 minutách otočte.

Během vaření hrnec částečně zakryju pokličkou.

Vyndejte a nakrájejte

Nemáte nit? Přiznám se, že já nit na krájení knedlíků nepoužívám. Stačí ostrý nůž nebo nůž na pečivo se zoubky a knedlík jde dobře nakrájet.

 

Nejčastější chyby, proč se knedlík nepovede:

  • Mléko nesmí být vařící, jinak zničí kvasinky v droždí
  • Knedlík během vaření obracejte. Stačí jednou – 10 minut z jedné a 10 minut z druhé strany
  • Z této dávky udělejte 2 šišky. Jedna by byla moc velká a bylo by těžké ji uvařit tak, aby se povrch nerozvařil, než se uvaří vnitřek.
  • Droždí se nemá dostat do přímého kontaktu se solí. Kvásek promíchejte s moukou a pak teprve přidejte sůl. Nebo sůl na začátku promíchejte s moukou, to je také možné.
  • Šišku knedlíku uválejte tak, aby na povrchu nebyly praskliny a knedlík vám při vaření nepopraskal.
  • Vodu nastavte na ¾ výkonu, zkrátka tolik, aby se nevařila moc zprudka – knedlík by mohl popraskat.